Отидете към основна версия

7 685 83

Spiegel: Почти няма държава-членка на ЕС, която да се наема да доставя танкове на Киев

  • германия-
  • leopard-
  • танкове

Дори Нидерландия, която обеща да изпрати оборудване, не пожела да поеме подобни ангажименти

Снимка: ЕРА/БГНЕС

След решението да изпрати на Украйна танкове Leopard 2 от запасите на германските въоръжени сили, германското правителство активно се опитва да убеди други страни да вземат конкретно участие в доставката на военно оборудване за Киев, но досега практически няма ангажименти от страна на европейските партньори. Това съобщи списание Der Spiegel.

Според него, германското правителство е „предприело активна дипломатическа офанзива“ за осъществяване на планираната доставка на бойни танкове Leopard 2 в Украйна. Въпреки това, както в канцеларията на федералния канцлер, така и в германското министерство на отбраната, нарастват съмненията, че плановете за изпращане на оборудване в Киев, обявени от германския канцлер Олаф Шолц, все още могат да бъдат изпълнени поради липса на ангажименти за доставки от други европейски партньори. „Формирането на танкови батальони се оказва трудно“, казаха източници от германския кабинет пред Der Spiegel.

След решението на Шолц да достави танкове на Украйна, германското министерство на отбраната, незабавно е започнало преговори със страните от ЕС. Въпреки това, на видеоконференция, организирана от германския министър на отбраната Борис Писториус миналата седмица, никоя страна от ЕС, посочва Der Spiegel, не е пожелала да поеме някакъв конкретен ангажимент да достави на Киев по-модерни модели Leopard 2 A6. Дори нидерланското правителство, което вече беше обещало да изпрати оборудване, не пожела да поеме подобни ангажименти.

В тази връзка Шолц е провел няколко телефонни разговора, в които се е опитал да получи задължения от правителствените ръководители за доставка на танкове на Украйна. Трима от тях от страните от Северна и Южна Европа, според Der Spiegel, канцлерът все пак е успял да убеди да поемат твърди ангажименти по този въпрос.

Според Der Spiegel Борис Писториус всеки ден призовавал няколко свои колеги най-накрая да се докажат. В „дипломатическата офанзива“ участва и германското външно министерство. Поради липсата на ангажираност от страна на европейските партньори, някои официални лица вече са песимистично настроени относно доставките на танкове за Киев. „Единствените Leopards, които действително ще бъдат готови с обучен персонал в края на март, ще бъдат танковете на германските въоръжени сили“, каза един от експертите пред Der Spiegel.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: