Отидете към основна версия

5 877 54

Германците смятат, че са приели твърде много бежанци

  • бежанци-
  • германия-
  • мнение

Над 1 милион са украинци

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 50% от германците смятат, че страната е приела твърде много бежанци. Това показват публикуваните в неделя резултати от проучване на общественото мнение, проведено от социологическия институт INSA по поръчка на вестник Bild am Sonntag.

Други 33% от анкетираните определят броя приети бежанци като приемлива, а 11% от жителите на страната са убедени, че Германия трябва да приема повече хора.

През 2022 г. броят на търсещите убежище в Германия се е увеличил с една трета спрямо 2021-ва до 226 467, най-високият брой от 2016 г. насам. Германия остава лидер сред страните от ЕС по брой молби за убежище. Всеки трети кандидат в Германия идва от Сирия, следван от Афганистан (17%), Турция (10%) и Ирак (6,7%).

Над 1 милион бежанци пристигнаха в Германия от Украйна. Според законодателството на ЕС украинците не трябва да кандидатстват за убежище и по правило веднага получават разрешение за работа.

Пред лицето на нарастващите проблеми с настаняването на бежанци, ръководителят на опозиционната фракция на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) в Бундестага, Торстен Фрай, призова за среща на върха между германския канцлер Олаф Шолц (SPD ) и федералните провинции по този въпрос. В неделя той каза пред вестник Tagesspiegel am Sonntag, че трябва да се проведат преговори за „ограничаване на миграцията и намиране на решение за разпределение и настаняване“.

По-рано министър-председателят на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст (ХДС), както и други представители на германските региони и общини, предупредиха за претоварване поради нарастващия брой бежанци.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: