Отидете към основна версия

23 111 21

Иран и Русия заплашиха Запада ако започне военен удар срещу Сирия

  • сирия-
  • военен удар-
  • иран-
  • русия-
  • сащ-
  • запада

Потенциалът за война, която може да погълне целия Близък изток, не може и не трябва да бъде пренебрегван

Снимка ЕПА/БГНЕС

Военен удар срещу Сирия от страна на Запада изглежда все по-вероятен, дори неизбежен сценарий след съобщенията от миналата седмица за използвано химическо оръжие. Това обаче не се харесва на редица страни, подкрепящи режима на сирийския президент Башар Асад, пише списание „Тайм“.

Приятелите на сирийското правителство предупредиха неколкократно Запада, че всяка атака може да се окаже пагубна за региона.

Според офиса на британския премиер Дейвид Камерън, руският президент Владимир Путин се обадил на Камерън във вторник, за да му съобщи, че няма никакви доказателства за използването на химическо оръжие. Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич предупреди в изявление същия ден, че военна намеса в Сирия, без резолюция на Съвета за сигурност на ООН ще има "катастрофални последици."

Съветникът по политическите въпроси в ООН Джефри Фелтман, който се намира в Техеран, за среща по сигурността, е бил предупреден от министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф, че: "Използването на военни средства (срещу Сирия) ще има сериозни последици не само за Сирия, но и за целия регион".  Говорителят на МвнР на Иран заяви пред репортери, че Русия вече е предоставила доказателства на Съвета за сигурност на ООН, че сирийските бунтовници, а не режима, са използвали химическо оръжие.

Тези апокалиптични предупреждения не са изненадващи в момент като този, когато светът е изправен пред толкова напрегната ситуация, а дори може би и на прага на война.

Сирийският конфликт е многослоен и сложен. Той е не само сблъсък между режима и опозицията, а е преплел в себе си редица битки - между ислямисти и секуларисти, между сунити и религиозните малцинства в страната, между подкрепяната от Иран група „Хизбула“ и финансираните от Саудитска Арабия групировки, между Иран, Китай и Русия, които подкрепят режима от една страна и Запада, който иска смяна на този режим.

Потенциалът за война, която може да погълне целия регион не може и не трябва да бъде пренебрегван.

Но за момента заплахите от страна на Иран и Русия изглеждат по-скоро предназначени да предотвратят атака от страна на Запада отколкото да започнат война.

По аналогичен начин САЩ и съюзниците им (Великобритания, Франция, Турция и други) обсъждат започването на удари, които имат за цел не да свалят режима на Башар Асад, а просто да го сплашат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания