Отидете към основна версия

1 142 21

ЕС: Обвиненията, че не предоставяме помощ на Сирия, са напълно несправедливи

  • ес-
  • сирия-
  • помощ-
  • обвинения-
  • несправедливи

Специалният пратеник на ЕС за Сирия Дан Стоенеску заяви

Източник: Shutterstock

Специалният пратеник на ЕС за Сирия Дан Стоенеску заяви, че е напълно несправедливо да се обвинява Евросъюзът, че не предоставя достатъчно помощ на сирийците след разрушителното земетресение, засегнало цели части от Сирия и Турция в началото на седмицата, предаде Ройтерс.

Специалният пратеник каза пред Ройтерс, че блокът и неговите страни членки са събрали повече от 50 млн. евро за осигуряване на помощ и подкрепа за спасителни мисии и първа помощ едновременно в контролираните от правителството и от бунтовниците райони на Сирия.

"Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ, при положение че от повече от десетилетие непрестанно правим именно това, а откакто започна кризата със земетресението - дори и в още по-голяма степен", се казва в писмен коментар на Стоенеску за Ройтерс.

Повече от 3500 души загинаха при земетресението в Сирия, където 12-годишният конфликт вече отне живота на стотици хиляди хора и доведе до милиони разселени вътре в страната и отвъд пределите ѝ.

Войната раздели Сирия на зони, контролирани от единия или другия от враждуващите лагери, което правеше доставката на помощи трудно, дори преди земетресението от понеделник с магнитуд 7,8.

Сирийското правителство, срещу което са в сила западни санкции, поиска помощ от ООН и каза, че цялата помощ трябва да бъде предоставена в координация с Дамаск и доставена и разпределена в рамките на цяла Сирия, а не през границата с Турция в районите, контролирани от бунтовниците.

Някои наблюдатели обвиниха Дамаск, че отклонява помощи и ги пренасочва към лоялните на правителството райони. Сирийските власти днес все още не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар по въпроса.

Военнотранспортен самолет с 30-тонна пратка с хуманитарна помощ от Италия за Сирия, включително четири линийки и 13 палети медицинско оборудване, кацна вчера на международното летище в ливанската столица Бейрут на път за Дамаск, което е първата европейска помощ за засегнатата от земетресението Сирия.

Стоенеску каза, че ЕС насърчава своите държави членки да осигуряват помощ, и че санкциите "не възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ".

Той обаче отбеляза, че ЕС е предвидил, че партньорите могат да поискат изключения "за хуманитарни цели и иска да изясни допълнително тези възможности".

"Колкото повече се повдига темата за санкциите, толкова повече са предубежденията и опасенията на честните партньори, които искат да помогнат и да се включат в международните хуманитарни усилия", каза той.

ЕС търси "достатъчни гаранции", че предоставената помощ ще достигне до уязвимите групи, каза Стоенеску, и добави, че сирийското правителство в миналото е прибягвало до практиката за "отклоняване на помощи".

"Призоваваме властите в Дамаск да не политизират доставките на хуманитарна помощ, а да сътрудничат добросъвестно с хуманитарните партньори и агенциите на ООН в помощ на хората", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания