Отидете към основна версия

2 380 9

Китайски кораб заслепи с лазер екипажа на филипински плавателен съд

  • китай-
  • филипините-
  • кораб-
  • лазер-
  • южнокитайско море

В изявление филипинската брегова охрана посочва, че инцидентът се е случил при Втората плитчина Томас, когато кораб на китайската брегова охрана е насочил лазера към кораба им

Снимка: Туитър

Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че се е опитала да блокира един от нейните кораби, подкрепящ мисия за снабдяване на войски, разположени на атол в оспорваното Южнокитайско море, като е насочила "военен лазер" към екипажа на кораба, информира Ройтерс.

В изявление филипинската брегова охрана посочва, че инцидентът се е случил при Втората плитчина Томас, когато кораб на китайската брегова охрана е насочил лазера към кораба им, причинявайки временно заслепяване на екипажа на мостика.

Умишленото блокиране на филипинските правителствени кораби за доставка на храна и провизии на нашия военен персонал е явно незачитане и явно нарушение на суверенните права на Филипините в тази част на Западно Филипинско море, се казва още в изявлението.

Известна на местно ниво като Аюнгин, Втората Томасова плитчина, на 195 км от филипинската провинция Палаван, е временният дом на малък контингент военни на борда на ръждясал кораб. Дългият 100 метра кораб от Втората световна война беше умишлено закотвен в плитчината през 1999 г., за да подсили претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Блокирането на мисия за снабдяване идва в момент, когато Маркос изрази готовност за сключване на Споразумение за гостуващи сили с Япония за повишаване на морската сигурност.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини