Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 08:10 2 376 9

Китайски кораб заслепи с лазер екипажа на филипински плавателен съд

  • китай-
  • филипините-
  • кораб-
  • лазер-
  • южнокитайско море

В изявление филипинската брегова охрана посочва, че инцидентът се е случил при Втората плитчина Томас, когато кораб на китайската брегова охрана е насочил лазера към кораба им

Китайски кораб заслепи с лазер екипажа на филипински плавателен съд - 1
Снимка: Туитър

Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че се е опитала да блокира един от нейните кораби, подкрепящ мисия за снабдяване на войски, разположени на атол в оспорваното Южнокитайско море, като е насочила "военен лазер" към екипажа на кораба, информира Ройтерс.

В изявление филипинската брегова охрана посочва, че инцидентът се е случил при Втората плитчина Томас, когато кораб на китайската брегова охрана е насочил лазера към кораба им, причинявайки временно заслепяване на екипажа на мостика.

Умишленото блокиране на филипинските правителствени кораби за доставка на храна и провизии на нашия военен персонал е явно незачитане и явно нарушение на суверенните права на Филипините в тази част на Западно Филипинско море, се казва още в изявлението.

Известна на местно ниво като Аюнгин, Втората Томасова плитчина, на 195 км от филипинската провинция Палаван, е временният дом на малък контингент военни на борда на ръждясал кораб. Дългият 100 метра кораб от Втората световна война беше умишлено закотвен в плитчината през 1999 г., за да подсили претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Блокирането на мисия за снабдяване идва в момент, когато Маркос изрази готовност за сключване на Споразумение за гостуващи сили с Япония за повишаване на морската сигурност.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    23 6 Отговор
    Китайците конструираха най-мощния лазер на планетата преди две години. Не знам дали още е най мощния, но със сигурност е много мощен 😄

    Коментиран от #5

  • 3 1944

    4 27 Отговор
    още никой не е направил военен лазер. и първи нема да са комунетата.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Знайко

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "1944":

    ....ама много ясно ве....те като го направят, преди да го тестват, ще ти се обадят на теб за да ни информираш.....Хората викат-заслепиха ни, ти викаш...няма как да стане , на никой не съм разрешавал да заслепява! Само уточнение-руснаците имат боен лазар, разположен на влекачите, които ползват за искандерите и се ползва да ОСЛЕПЯВАНЕ на спътници, тоест им изгарят сензора на оптиката.
  • 5 Глупастьй

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Чети история , момче. Краят на 60-те , или началото на 70-те беше , китайците навлизат в Русия. От цялата им войска остава само пепел , а от танковете , стопени локви от метал.

    Коментиран от #8

  • 6 Гаглей

    5 0 Отговор
    Там едно малконжълтурче на палубата е светил с лазерно фенерче, не го правете голяма новина
  • 7 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    Израел колко турски корита е пратило на дъното въпреки че са карали хуманитарни товари. Не си играят със слънчеви зайчета и други играчки, предупреждения им са с калибър 30мм. и ходом марш на дъното.
  • 8 един от многото

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Глупастьй":

    Март 1968г. на остров на река Усури , на фронт от 10 – 12 км и дълбочина от 6 – 7 км , всичко гори , и терена е превърнат в открит крематориум и домена пещ!
  • 9 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "1944":

    Малеееее! Едните се борят с балони и свалят "извънземни". Другите се плашат от лазерни фенерчета от Алиекспрес за по долар бройката.
    Тотална деградация.