Отидете към основна версия

843 4

В Германия осъдиха на доживотен затвор за военни престъпления член на сирийска милиция

  • германия-
  • съд-
  • доживотен затвор-
  • сирийска милиция-
  • убийства

Петдесет и пет годишният Моафак Д. беше признат за виновен от окръжния съд в Берлин за четворно убийство и два опита за убийство

Апатрид и бивш член на сирийска милиция, беше осъден в Берлин на доживотен затвор за военни престъпления и убийството през 2014 г. на най-малко четирима цивилни в бежанския лагер "Ярмук" в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петдесет и пет годишният Моафак Д. беше признат за виновен от окръжния съд в Берлин за четворно убийство и два опита за убийство.

Според съда в качеството си на член на правителствена милиция, обвиняемият е стрелял на 23 март 2014 г. в предградие на Дамаск с противотанков гранатомет срещу тълпа от хора, очакващи храна.

Адвокатите му пледираха невинен, като уверяваха, че обвиняемият не е бил на мястото на инцидента в този ден.

Всичко ни кара да вярваме, че има "значително повече" убити и ранени от четиримата убити и двама тежко ранени, които в крайна сметка бяха установени от съда, казаха в решението си съдиите.

Въпросните събития са се разиграли в бежанския лагер "Ярмук", в покрайнините на сирийската столица, който първоначално е приютявал палестинци.

Милиции, наети от сирийския президент Башар Асад, стъпиха там между 2013 и 2015 г. и обградиха района, като частично лишиха жителите от храна, вода и медицински грижи.

Обвиняемият е бил член на една от тези милиции, Движението за свободна Палестина (ДСП), и в деня на инцидента е охранявал пропускателен пункт, за да контролира разпределението на храна от хуманитарна организация.

Според съдия Делия Нойман, която председателства изслушването, той е стрелял в тълпата, за да "отмъсти и накаже безпомощните жители на квартала".

Според прокуратурата обвиняемият е бил "ядосан" след смъртта на неговия племенник, убит два дни по-рано, вероятно от бойци от Свободната сирийска армия (ССА).

Моафак Д. пристига в Германия през 2018 г. в рамките на програма за събиране на семейства, но по-късно е бил арестуван.

Той бе съден в Германия въз основа на принципа на универсалната юрисдикция за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, посочва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: