Отидете към основна версия

950 2

ЕС взе важно решение за санкциите срещу Сирия

  • сирия-
  • помощ-
  • земетресение-
  • хуманитарна помощ-
  • ес-
  • сзо-
  • европейски съюз-
  • санкции

След земетресението ЕС предостави 3,5 млн. евро за спешни хуманитарни нужди в Сирия

Европейският съюз съобщи в четвъртък, че временно облекчава санкциите срещу Сирия, за да ускори доставките на помощи за страната две седмици след опустошителното земетресение.

Организациите за помощ вече няма да трябва да искат разрешение от правителствата на държавите - членки на ЕС, преди да изпращат доставки и услуги на санкционирани субекти в Сирия, се казва в изявление на Европейския съвет, представляващ държавите от блока.

Мярката ще продължи шест месеца и е предприета "с оглед на сериозността на хуманитарната криза в Сирия, изострена от земетресението".

Силното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари отне живота на повече от 42 000 души в Турция и на повече от 3600 души в Сирия.

ЕС изтъкна, че той и неговите държави членки са начело на донорите на хуманитарна помощ за разкъсваната от конфликти Сирия, като от 2011 г. насам са предоставили общо 27,4 млрд. евро (26 млрд. долара) на тази страна и на съседни държави, приемащи бежанци, като Турция.

След земетресението ЕС предостави 3,5 млн. евро за спешни хуманитарни нужди в Сирия.

Правителството на Сирия и свързаните с него предприятия са подложени на санкции от страна на ЕС заради жестоките репресии в Дамаск, което прави европейските помощи трудни.

Санкциите на ЕС, наложени през 2011 г., са насочени към 291 физически и 70 юридически лица, на които са наложени замразяване на активи и забрана за пътуване.

Промяната, направена в четвъртък, означава, че "ЕС отменя необходимостта хуманитарните организации да искат предварително разрешение от националните компетентни органи на държавите - членки на ЕС, за извършване на преводи или предоставяне на стоки и услуги, предназначени за хуманитарни цели, на лица и образувания, включени в списъка", се казва в изявлението.

Световната здравна организация към ООН заяви в сряда, че се възползва от паузата в санкциите след земетресението, за да прехвърли крайно необходими здравни материали и оборудване в разкъсваната от война Сирия.

Активисти и екипи за спешна помощ в северозападната част на Сирия обаче разкритикуваха бавната реакция на ООН на земетресението в контролираните от бунтовниците райони, противопоставяйки я на самолетните пратки с хуманитарна помощ, които бяха доставени на контролираните от правителството летища.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания