Отидете към основна версия

2 101 0

Бомбен атентат за малко не уби египетския министър на вътрешните работи

  • египет-
  • атентат-
  • министър

Кола бомба е избухнала в близост до конвоя, с който се е превозвал министър Мохамед Ибрахим

Сниммка: ЕПА/БГНЕС


Египетският министър на вътрешните работи оцеля след като неговия автомобилен  конвой бе атакуван от кола-бомба, съобщава Би Би Си.

Малко по-късно министър Мохамед Ибрахим направи изявление по държавната телевизия, в което заяви, че този атентат е бил страхлив опит за убийство.

Бомбата е избухнала в близост до автомобилния конвой, който е придружавал министъра по пътя от неговия дом в град Насър до министерството. Експлозията е оставила след себе си мнозина ранени охранители и случайни минувачи.

Град Насър е считан за крепост доминирана  от движението оглавявано от сваления от армията египетски президент Мохамед Морси - „Мюсюлманско братство“. Все още обаче няма сведения за това кой е организирал атентата.

Ибрахим заяви, че бомбата е избухнала в близост до неговия дом, като  вероятно е била активирана с дистанционно управление. По неговите думи двама от полицаите охраняващи конвоя са в тежко състояние, а едно дете е получило сериозна травма в крака.

Снимки качени в интернет от свидетели на инцидента показват сериозните поражения, които експлозията е оставила по намиращата се в близост сграда.

Това е първият опит за атентат срещу толкова високопоставен политик след свалянето на Мохамед Морси от президентския пост на страната.

Мохамед Ибрахим контролира египетските органи за сигурност, които през изминалия месец извършиха смъртоносни репресии срещу привържениците на сваления президент. Те атакуваха два от протестните лагери на демонстранти в столицата на страната, които настояваха за възстановяването на Морси на отнетия му пост

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини