Отидете към основна версия

1 045 5

Молдова изгони двама чужденци заподозрени в организиране на бунт

  • молдова-
  • проруски протести

Двете лица "са били обучени в дейности по събиране на данни и информация за изпълнението на план за дестабилизиране на вътрешната ситуация в страната" и предизвикване на "насилствена промяна на конституционния ред"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдова експулсира двама чужденци, заподозрени в участие в подривна дейност, съобщиха молдовските разузнавателни служби в понеделник на фона на нарастващите опасения, че Русия може да планира преврат в бившата съветска република, пише европейската редакция на "Политико".

Двете лица "са били обучени в дейности по събиране на данни и информация за изпълнението на план за дестабилизиране на вътрешната ситуация в страната" и предизвикване на "насилствена промяна на конституционния ред", се казва в изявление на Службата за сигурност и разузнаване на Молдова.

Двамата, чиято страна на произход не се разкрива, се представили за туристи, за да влязат в страната. И двамата са експулсирани и имат забрана за влизане в Молдова за 10 години.

Молдова, която граничи с Украйна, е под нарастващ натиск от Москва от началото на пълномащабното нахлуване на Русия миналия февруари.

В средата на февруари президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на държавата. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прехванал плановете на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова. Руските власти отрекоха обвинението.

Правителството на Молдова отдавна обвинява Русия, която разполага войници в отцепническия регион на Приднестровието на изток, че предизвиква безредици в страната, включително протести в столицата Кишинев, заради избрания проевропейски път.

Молдова получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз миналия юни, заедно с Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини