28 Февруари, 2023 16:15 1 044 5

Молдова изгони двама чужденци заподозрени в организиране на бунт

  • молдова-
  • проруски протести

Двете лица "са били обучени в дейности по събиране на данни и информация за изпълнението на план за дестабилизиране на вътрешната ситуация в страната" и предизвикване на "насилствена промяна на конституционния ред"

Молдова изгони двама чужденци заподозрени в организиране на бунт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдова експулсира двама чужденци, заподозрени в участие в подривна дейност, съобщиха молдовските разузнавателни служби в понеделник на фона на нарастващите опасения, че Русия може да планира преврат в бившата съветска република, пише европейската редакция на "Политико".

Двете лица "са били обучени в дейности по събиране на данни и информация за изпълнението на план за дестабилизиране на вътрешната ситуация в страната" и предизвикване на "насилствена промяна на конституционния ред", се казва в изявление на Службата за сигурност и разузнаване на Молдова.

Двамата, чиято страна на произход не се разкрива, се представили за туристи, за да влязат в страната. И двамата са експулсирани и имат забрана за влизане в Молдова за 10 години.

Молдова, която граничи с Украйна, е под нарастващ натиск от Москва от началото на пълномащабното нахлуване на Русия миналия февруари.

В средата на февруари президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на държавата. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прехванал плановете на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова. Руските власти отрекоха обвинението.

Правителството на Молдова отдавна обвинява Русия, която разполага войници в отцепническия регион на Приднестровието на изток, че предизвиква безредици в страната, включително протести в столицата Кишинев, заради избрания проевропейски път.

Молдова получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз миналия юни, заедно с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каймакаминът

    6 21 Отговор
    Нищо хубаво не може да се очаква от Златната орда на блатните московски орки. Всички техни съседи са пропищели от вековен терор
  • 2 случаен

    20 2 Отговор
    не ще да са от русия,инак щеше да е голяма дандания и рев на атлантици
  • 3 Сандо

    16 2 Отговор
    Народът не иска,но няма избор - решено е Молдова да стане следващото бойно поле.Така е,когато избираш не с акъла си,а с корема.Също като нас!

    Коментиран от #5

  • 4 Ела да ти кажа

    5 15 Отговор
    Тук путинофилите всеки ден всеки час извършват подривна дейност. Целта им е дестабилизация на ЕУ. Искат всичко да изтече в канала заедно с тези дето им се връзват. Русия и Европа са във война. Тези деиствия са напълно оправдани,закономерни и ЛОГИЧНИ. Инструментите са всяване на страх паника и злоба. Както и финансиране на националистически партии като Възраждане. Който да отделят държави от този съюз. Защото на Русия и е много по лесно. Да се справя с тях,когато са сами. И са вече пробити и инфилтрирани на всякакво ниво. ЛОГИЧНО е също глупавия човек сам да реже клона на който седи.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Е, сега ще има наказателен референдум като в Крим!
    • Да, сценарият от Крим, Луганск и Донецк може да се повтори и в Кишинев, дано Европа не проспи отново преврата...на "вежливых людей"....Интересно, дали Молдова има някое полуостровче за окупиране, но май нямат излаз на Черно море.