Отидете към основна версия

1 023 7

Новият президент на Нигерия получи поздравления от Великобритания и САЩ

  • бола тинубу-
  • нигерия-
  • президент

Вчера Бола Тинубу бе обявен за победител на произведените в събота избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Великобритания поздравиха Бола Тинубу с избирането му за президент на Нигерия, преадде БТА.

Вчера кандидатът на управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили бе обявен за победител на произведените в събота избори в най-многолюдната държава в Африка и най-голяма икономика и производител номер едно на петрол на континента.

"Съединените щати поздравяват народа на Нигерия, избрания за президент Тинубу и всички политически лидери" след най-оспорваните избори в демократичната история на страната, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Франс прес.

"Тези конкурентни избори поставят началото на нова ера за нигерийската политика и демокрация", изрази задоволство Прайс. В същото време той призова "всички страни" към сдържаност, на фона на твърденията на двете основни опозиционни партии, че изборите са били манипулирани, и на призивите им вотът да бъде повторен.

Британският премиер Риши Сунак също поздрави Бола Тинубу за победата му, предаде Ройтерс.

"Отношенията между Обединеното кралство и Нигерия остават силни. Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да засилим нашите връзки в областта на сигурността и търговията, да открием възможности за компаниите и да създадем просперитет и в двете наши страни", написа Сунак в "Туитър".

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли обаче насърчи нигерийските власти да проучат внимателно безпокойствата на опозицията във връзка с оспорваните президентски избори.

В изявление, в което поздрави Бола Тинубу за победата, Клевърли добави, че си е взел бележка за позицията на опозиционните партии.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини