Last news in Fakti

2 Март, 2023 05:29 1 013 7

Новият президент на Нигерия получи поздравления от Великобритания и САЩ

  • бола тинубу-
  • нигерия-
  • президент

Вчера Бола Тинубу бе обявен за победител на произведените в събота избори

Новият президент на Нигерия получи поздравления от Великобритания и САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Великобритания поздравиха Бола Тинубу с избирането му за президент на Нигерия, преадде БТА.

Вчера кандидатът на управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили бе обявен за победител на произведените в събота избори в най-многолюдната държава в Африка и най-голяма икономика и производител номер едно на петрол на континента.

"Съединените щати поздравяват народа на Нигерия, избрания за президент Тинубу и всички политически лидери" след най-оспорваните избори в демократичната история на страната, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Франс прес.

"Тези конкурентни избори поставят началото на нова ера за нигерийската политика и демокрация", изрази задоволство Прайс. В същото време той призова "всички страни" към сдържаност, на фона на твърденията на двете основни опозиционни партии, че изборите са били манипулирани, и на призивите им вотът да бъде повторен.

Британският премиер Риши Сунак също поздрави Бола Тинубу за победата му, предаде Ройтерс.

"Отношенията между Обединеното кралство и Нигерия остават силни. Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да засилим нашите връзки в областта на сигурността и търговията, да открием възможности за компаниите и да създадем просперитет и в двете наши страни", написа Сунак в "Туитър".

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли обаче насърчи нигерийските власти да проучат внимателно безпокойствата на опозицията във връзка с оспорваните президентски избори.

В изявление, в което поздрави Бола Тинубу за победата, Клевърли добави, че си е взел бележка за позицията на опозиционните партии.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    1 9 Отговор
    Лавров май ще пропусне да посети най-богатата Африканска държава, при обиколката си. Няма никакъв смисъл да се излага, да проси там.
  • 2 Пакистанец

    8 0 Отговор
    Бе то и гуайдо беше обявен за ,,победител,, ма в коя ли американска база се крие сега...
  • 3 8888

    9 0 Отговор
    Без съмнения че е тяхно протеже...
  • 4 Зле е работата

    10 1 Отговор
    Щом най големите грабители САЩ и Великобритания са поздравили за "демокрацията", явно изборите са били манипулирани и сега ще се опитват да опоскат Нигерия, след Украйна.
  • 5 стария моряк

    1 0 Отговор
    И да поздравяват и метани да правят , Нигерия си е Нигерия. Стока която не става за чоп–чоп , не е стока , богатия е папа Льольо , а ерхалето на работата вика "кака" и разбира само от крайни мерки!
  • 6 Бозаджията

    2 0 Отговор
    Поредния марионетен режим, който демократично и правово ще навре народа си в кучи г...
  • 7 Механик

    2 0 Отговор
    "Новият президент на Нигерия получи поздравления от Великобритания и САЩ"
    Начи е ПРАВИЛНИЯ президент, щом "нашите" го поздравяват.