Отидете към основна версия

1 168 28

Специални части на САЩ започнаха съвместни учения в Гана с африкански армии

  • сащ-
  • специални части-
  • ученя-
  • гана-
  • ислямисти-
  • африка

Целта е да бъде заздравена охраната на границите, за да бъдат спрени ислямистките групировки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ поставиха началото на ежегодната си програма за обучаване в Гана на африкански въоръжени сили за борба с тероризма, като целта е да бъде заздравена охраната на границите, за да бъдат спрени ислямистките групировки, които проникват на юг на нови територии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Началото на програмата, известна под името "Флинтлок" (Flintlock - кремъклийка), беше поставено във военна база в град Дабоя в северната част на западноафриканската държава, където инструктори от Съединените щати и Европа обучават войници от Африка в стрелкови умения и как да оказват първа помощ.

"Целта на "Флинтлок" е да бъдат засилени способностите на ключови партньорски страни в региона да противодействат на прибягващи до насилие екстремистки организации, да си сътрудничат през границите и да предоставят сигурност на своето население", се казва в изявление на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ.

Ученията се провеждат в ключов момент за Западна Африка, където групировки, свързани с "Ислямска държава" и Ал Каида, продължават редовно да извършват атаки срещу цивилни и военните въпреки скъпоструващи интервенции от страна на международни сили, отбелязва Ройтерс.

Започнал през 2012 г. в Мали бунт се разрасна в регионална мрежа от съперничещи си ислямистки групировки, които действат в обширни райони в нямащите излаз на море Нигер и Буркина Фасо. През последните години те проникнаха и в страни по крайбрежието, включително Бенин, Того и Кот д'Ивоар. Хиляди души загинаха в резултат от насилието, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини