Отидете към основна версия

1 041 5

Петиция с настояване да бъде разследван случаят с натровените ученички

  • иран-
  • ученички-
  • натровени-
  • подписка-
  • артисти

Акцията е на ирански артисти

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стотици ирански хора на изкуството подписаха петиция с призив за разследване на вълна от случаи на натравяне сред ученички и студентки през последните три месеца, съобщи днес всекидневникът "Шаргх", цитиран от ДПА. Около 500 видни артисти са подписали петицията, пише вестникът.

Заради случаите, довели до хоспитализиране на момичета, родители излязоха на протест и поискаха обяснение на фона на нарастващия гняв срещу управлението на страната, отбелязва агенцията, припомня БТА.

"Умишлените масови нападения срещу девически училищата в страната са нова катастрофа, която не цели единствено подклаждане на терор и увеличаване на цената, която момичетата плащат за неотменимите си права в обществото“, се казва в петицията, според съобщения в медиите.

"Осъждаме тази трагедия и призоваваме извършителите да бъдат арестувани и наказани“, се казва още в съобщението.

През последните месеци се съобщаваше за случаи на натравяне, а днес бяха оповестени и нови. Девическо общежитие в северозападния град Урмия и основно училище в северния град Табриз са сред засегнатите учебни заведения.

Правителството и духовното ръководство на страната са под натиск от масови протести, избухнали през септември миналата година след смъртта в ареста на млада жена, задържана от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб, уточнява агенцията.

Първите случаи на натравяне бяха регистрирани в края на ноември, когато протестите бяха в разгара си. Симптомите, от които се оплакват пострадалите, са замаяност, гадене и задух, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини