Отидете към основна версия

1 190 11

Обсъждат увеличение на минималната пенсия до 745 евро в Кипър

  • кипър-
  • пенсия-
  • евро-
  • минимална

Незабавното повишаване на ниските доходи на възрастните хора е сред програмните ангажименти на президента

Източник: Shutterstock

Увеличение на минималната пенсия в Кипър с 5% и тя да стане 745 евро обсъжда социалното министерство. Незабавното повишаване на ниските доходи на възрастните хора е сред програмните ангажименти на президента Никос Христодулидис.

Допълнителните разходи, необходими за покриване на 5-процентното увеличение, ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, която се очаква правителството да внесе в парламента през юни, каза социалният министър Янис Панайоту.

С действащ от 1 януари тази година план за месечна надбавка за възрастните хора с ниски доходи се гарантира, че всеки пенсионер ще получава над прага на бедността – не по-малко от 710 евро месечно, ако е сам, и 1210 евро за двойка пенсионери.

През тази седмица социалният министър провежда нов кръг консултации със синдикатите и работодателите за автоматичната индексация на заплатите в зависимост от инфлацията. След срещи поотделно с организациите се очаква до 2 седмици да се проведе съвместно заседание, за да се намери решение възможно най-скоро.

Министър Панайоту подчерта позицията на правителството, че индексацията не се премахва /както искат работодателите/, но при сегашните финансови възможности на държавата не може да се изплаща 100% (както искат синдикатите), предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини