Last news in Fakti

9 Март, 2023 08:49 1 177 11

Обсъждат увеличение на минималната пенсия до 745 евро в Кипър

  • кипър-
  • пенсия-
  • евро-
  • минимална

Незабавното повишаване на ниските доходи на възрастните хора е сред програмните ангажименти на президента

Обсъждат увеличение на минималната пенсия до 745 евро в Кипър - 1
Източник: Shutterstock

Увеличение на минималната пенсия в Кипър с 5% и тя да стане 745 евро обсъжда социалното министерство. Незабавното повишаване на ниските доходи на възрастните хора е сред програмните ангажименти на президента Никос Христодулидис.

Допълнителните разходи, необходими за покриване на 5-процентното увеличение, ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, която се очаква правителството да внесе в парламента през юни, каза социалният министър Янис Панайоту.

С действащ от 1 януари тази година план за месечна надбавка за възрастните хора с ниски доходи се гарантира, че всеки пенсионер ще получава над прага на бедността – не по-малко от 710 евро месечно, ако е сам, и 1210 евро за двойка пенсионери.

През тази седмица социалният министър провежда нов кръг консултации със синдикатите и работодателите за автоматичната индексация на заплатите в зависимост от инфлацията. След срещи поотделно с организациите се очаква до 2 седмици да се проведе съвместно заседание, за да се намери решение възможно най-скоро.

Министър Панайоту подчерта позицията на правителството, че индексацията не се премахва /както искат работодателите/, но при сегашните финансови възможности на държавата не може да се изплаща 100% (както искат синдикатите), предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Божилов

    19 2 Отговор
    1500 лева минимална пенсия??? Тия са мега нагли. А Кипър е малък и жалък остров. Една България има индустрия, много природни богатства и ресурси. Планини и море. Смятайте колко се краде след като минималната пенсия тук е 5 пъти по-ниска

    Коментиран от #5, #11

  • 2 умен

    4 8 Отговор
    Ама не бе. То е лошо да си в еврозоната. Друго си е да имаш скъпа тоалетна хартия в портфейла като излезеш от страната.

    Коментиран от #3

  • 3 Ей!

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    Хората си имат карти вече, ти с хартийки в джоба ли излизаш на вън?

    Коментиран от #9

  • 4 Въй

    11 1 Отговор
    В Кипър обсъждат,а в България не обсъждат,траят си. Бацката е скръндза пари не дава,само приказва.
  • 5 Експерт

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христо Божилов":

    Моля, погледнете цените, данъците, осигуровките и застраховките в Кипър и тогава пишете глупости и сравнения! Кипър до скоро беше офшорна зона на ЕС и е член на Еврозоната, която помага развитието му!

    Коментиран от #7

  • 6 77777777777777777

    4 6 Отговор
    Ние за съжаление оставаме в рубладжийския отбор + “бонус” извън шенген барабар петко с индийците и руснаците по опашки по граничен контрол в белия свят. Разбира се да не забравяме и факта, че извън шенген и извън еврозоната за западните ни партньори сме една корумпирана територия Без доверие в нея. И чакай ми ти Петкольо капитане по-голяма партньорска инвестиция от фабрика за авто електрически инсталации и седалки за бмвта
  • 7 Ивайло Табаков

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Експерт":

    Не знам какъв експерт сте, но средни (масови) високи доходи не са от офшорки. Ясно е че високи пенсии означават високи доходи и високи осигуровки. Но това още веднъж показва как без крадене от Тикви или Харвардски измамници, всички може да получават много в държава напрактика без индустрия, без селско стопанство, без природни изкопаеми или злато, както сме ние, но заради кражби всичко се изнася

    Коментиран от #10

  • 8 фенче

    3 2 Отговор
    парични потоци и кредити, това е икономиката на Кипър, и шепа български селскостопански аргати там, които работят за да имат пенсионираните богати англичани, пресни плодове и зеленчуци на масата си, като станат сутрин да закусват в трапезарията с гледка към морето, за да знаеш какво са 600 евро в Кипър, трябва да живееш там, и да си запознат с цените, със сигурност са по малко, от 600 евро в България
  • 9 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ей!":

    явно не си излизал навън и не си наясно с банковите такси
  • 10 умен

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ивайло Табаков":

    Те са едно село хора, отвсякъде вода. Знаеш ли какъв туризъм имат, включително и здравен. Там правят инвитро с донорски материал и турски технологии и ноу хау.
  • 11 жалкари само останахте

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Христо Божилов":

    Да, ама в Кипър се бачка яко, не се пушат цигари и пият кафета по цял ден.