Отидете към основна версия

1 535 1

Еди Рама е новият премиер на Албания

  • албания-
  • премиер-
  • еди рама

Управляващата лява коалиция разполага с 83 места в 140-местния парламент

Снимка ЕПА/БГНЕС

Албанският президент Буяр Нишани натовари лидера на Социалистическата партия и бивш кмет на Тирана Еди Рама, да сформира новото правителство, съобщава АП.

Конституцията дава на президента правото да номинира ръководителя на партията, спечелила най-голям брой депутатски места на изборите.

49 годишния Рама ще създаде 20-членен кабинет заедно със Социалистическото движение за интеграция на Илир Мета, който бе избран за председател на парламента днес с 91 гласа "за", 45 "против" и 1 "въздържал се".

Рама вече назова и останалите министрите от кабинета, като петима от тях са от редиците на Социалистическото движение за интеграция.

Лявата коалиция, която разполага с 83 места в 140-местния парламент ще трябва да се справи с широко разпространената корупция в страната и усилията за присъединяване на Албания  в Европейския съюз.

Вчера досегашният министър-председател на страната Сали Бериша връчи своята оставка на президента Буяр Нишани. Бериша, който бе начело на кабинета през последните осем години, ще продължи да изпълнява функциите си до 12 септември, когато новият кабинет ще положи клетва и ще встъпи в длъжност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: