Отидете към основна версия

927 7

Нов закон в Швейцария предвижда съдебно преследване на извършителите на престъпления, свързани с агресия

  • швейцария-
  • закон-
  • агресия-
  • съдебно преследване-
  • престъпления

Престъплението акт на агресия се определя като нахлуване или опит за поемане на политически и военен контрол над друга суверенна страна

Швейцарският парламент прие закон, предвиждащ съдебно преследване на извършителите на престъпления, свързани с агресия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Такова законодателство досега липсваше в националното законодателство на страната. Законът беше одобрен часове след като разследващ орган на ООН съобщи, че е открил "основателни причини" да стигне до заключение, че руската инвазия в Украйна и атаките срещу украинските въоръжени сили могат да бъдат квалифицирани като актове на агресия.

Престъплението акт на агресия се определя като нахлуване или опит за поемане на политически и военен контрол над друга суверенна страна, посочва Ройтерс.

"Вписването от страна на Швейцария в националното ѝ законодателство на престъпленията, свързани с агресия, ще ѝ позволи да се включи в борбата срещу безнаказаността за най-тежките престъпления срещу международните закони", се казва в изявление на парламента, публикувано след като законът беше приет със 127 гласа "за" и 53 "против".

Новоприетият закон доближава швейцарското законодателство по-стриктно до поправки, приети в Римския статут на Международния наказателен съд, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: