Отидете към основна версия

1 526 37

Борел: Решението за ареста на Путин е важно за международното правосъдие и народа на Украйна

  • жозеп борел-
  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • владимир путин-
  • арест

Заместник-председателят на Европейската комисия се срещна с президента на Северна Македония Стево Пендаровски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Международният наказателен съд да издаде заповед за арест на президента на Русия за военни престъпления бе определено от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел като важно решение на международното правосъдие, важно и за народа на Украйна, предаде БТА.

„Винаги сме заявявали ясно в Европейския съюз, че отговорните за незаконната агресия срещу Украйна трябва да бъдат изправени пред правосъдието. И този въпрос с Международния наказателен съд е само началото в процеса на търсене на отговорност от Русия и нейния лидер за престъпленията и зверствата, които извършват в Украйна. Европейският съюз оценява и подкрепя работата на Международния наказателен съд и неговото разследване. Не може да има безнаказаност”, посочи Борел в изказването си след срещата си с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Борел е в Северна Македония за насрочената за 18 март в Охрид среща за нормализиране на диалога Косово-Белград, която е била сред темите на разговор със Стево Пендаровски. Двамата са обсъдили също ситуацията и перспективите на страните от региона на Западните Балкани и стремежа на Република Северна Македония за членство в ЕС, напредъка на реформите в ключови области, както и политическата ситуация в страната и в региона.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: