Отидете към основна версия

965 16

САЩ искат да разширят пакта AUKUS

  • сащ-
  • пакт-
  • аукус-
  • великобритания-
  • австралия

И да включат и други страни

Източник: БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е отворен за разширяване на пакта, сключен с Великобритания и Австралия - т.нар. AUKUS, с повече страни. Това разкри служител на администрацията на американския президент, цитиран от "Семафор".

Според източника Вашингтон не се стреми да включи повече държави в проекта на групата за изграждане на подводници, а във втория етап на партньорството, наречен Стълб II.

"Търсим новаторски начини за свързване на съюзници в Индо-тихоокеанския и Евро-атлантическия регион. Няма да изпреварваме събитията, като назоваваме конкретни държави, но виждаме свят, в който си сътрудничим с други държави по Стълб II", посочи американският служител.

По-рано този месец Русия изрази загрижеността си относно AUKUS, описвайки споразумението като организация, подобна на НАТО, която застрашава стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион.

Силна критика имаше и от страна на Китай, който определи сделката AUKUS като пакт от времето на Студената война, който би бил опасен за региона.

Съгласно пактът AUKUS САЩ ще продадат на Австралия три подводници, построени от General Dynamics, в началото на 2030 г., с опция Канбера да закупи още две, предаде news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.

Свързани новини