Отидете към основна версия

1 057 17

Байдън: САЩ не търсят конфликт с Иран

  • сащ-
  • иран-
  • джо байдън-
  • канада-
  • президент

Но сме готови да отговорим със сила на атаките срещу нашите сили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вашингтон не се стреми към конфликт с Иран, но е готов да отговори със сила на нападенията срещу американски сили на групировки, свързани с Техеран, заяви в Отава президентът на САЩ Джо Байдън, предаде БТА.

"И не се съмнявайте, САЩ не се стремят, подчертавам, не се стремят към конфликт с Иран. Но бъдете готови да отговорим със сила, за да защитим хората си. Именно това се случи снощи", каза той на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Байдън каза това в коментар на вчерашните въздушни удари на САЩ по цели в Сирия, използвани от военизирани групировки, свързани с иранската Революционна гвардия. Те бяха нанесени в отговор на нападение в четвъртък срещу обект на Щатите в Североизточна Сирия, вероятно извършено с дрон иранско производство; при него загина служител, работещ за американските сили в Сирия по договор с външен подизпълнител от САЩ, а шестима американци бяха ранени.

Байдън заяви, че той е наредил ответния удар, след като е научил за нападението по обекта на САЩ.

Макар и това да не е първият път, в който САЩ и Иран си разменят удари в Сирия, нападението и американският отговор застрашават усилията за намаляване на напрежението в Близкия изток, където през последните дни основните противоборстващи си сили, най-вече Саудитска Арабия и Иран, предприеха стъпки за разведряване на отношенията след години на ожесточено съперничество.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини