Отидете към основна версия

4 745 210

НАТО: Путин действа опасно и безотговорно

  • беларус-
  • ядрени оръжия-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • ядрени бомби

Алиансът упрекна Москва за "опасната и безотговорна" ядрена реторика

Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО разкритикува Владимир Путин за "опасна и безотговорна" ядрена реторика - един ден, след като руският президент каза, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Путин обяви този ход в събота и се оправда с това, че САЩ разполагат своите оръжия в Европа, като същевременно настоя, че Русия няма да наруши обещанията си за неразпространение на ядрени оръжия. Въпреки че този ход не беше неочакван, той е един от най-ясно изразените ядрени сигнали на Русия от началото на нейната инвазия в Украйна преди 13 месеца. Киев призова да се проведе незабавна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Алиансът упрекна Москва за "опасната и безотговорна" ядрена реторика. „НАТО е нащрек и ние следим внимателно ситуацията. Не сме виждали никакви промени в ядрената позиция на Русия, които биха ни накарали да коригираме нашата собствена“, каза говорител на НАТО. „Позоваването на Русия на ядреното споделяне на НАТО е напълно подвеждащо. Съюзниците от НАТО действат при пълно зачитане на своите международни ангажименти. Русия последователно нарушава ангажиментите си за контрол на въоръженията, като наскоро преустанови участието си в Новия договор СТАРТ“, обявиха от НАТО.

Вчера Путин съобщи, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната. Подобна стъпка не би нарушила правилата за неразпространение на ядрени оръжия, посочи Путин и добави, че САЩ са разположили ядрени оръжия на територията на европейските си съюзници. Беларуският президент Александър Лукашенко отдавна повдига въпроса за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, която граничи с Полша, каза Путин. "Договорихме се с Лукашенко, че ще разположим тактически ядрени оръжия в Беларус, без да нарушаваме режима на неразпространение", каза още руският президент.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: