Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Март, 2023 10:35 2 077 59

Досега Русия се гордееше, че не разполага ядрени оръжия извън границите си

  • беларус-
  • война-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • тактическа ядрена бомба-
  • ядрени оръжия-
  • владимир путин-
  • алекснадър лукашенко

"Тактическите" ядрени оръжия са тези, които се използват за конкретни постижения на бойното поле

Досега Русия се гордееше, че не разполага ядрени оръжия извън границите си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в събота, че страната му ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Така той отправи предупреждение към НАТО заради военната му подкрепа за Украйна и изостри противопоставянето със Запада, предаде Ройтерс, пише БТА.

Путин оприличи плановете с разполагането на американски оръжия в Европа и заяви, че Русия няма да ги предава под контрола на Беларус. "Тук също няма нищо необичайно: първо, Съединените щати правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на съюзническите си държави", заяви Путин в ефира на държавната телевизия.

Още новини от Украйна

"Решихме да направим същото - без да нарушаваме задълженията си, подчертавам, без да нарушаваме международните си задължения за неразпространение на ядрените оръжия." Напрежението във връзка с войната в Украйна нарасна след доставките на западни оръжия за Киев и след като Москва промени реториката си по отношение на военната си операция от "демилитаризация" на съседката си към борба с "колективния Запад" там. Някои твърдолинейни руски политици и коментатори отдавна спекулират с ядрени удари, като твърдят, че Русия има право да се защити с ядрени оръжия, ако бъде притисната в ъгъла.

"Тактическите" ядрени оръжия са тези, които се използват за конкретни постижения на бойното поле, а не тези, които имат способността да унищожават градове. Не е ясно колко такива оръжия има Русия, като се има предвид, че това е област, която е забулена в тайна още от Студената война. Тактическите ядрени оръжия са с по-малка мощност от "стратегическите", но ефектът им все още е смъртоносен и непредсказуем, отбеляза Франс прес.

Експерти казват, че разполагането на ядрени оръжия в Беларус е значимо събитие, тъй като досега Русия се гордееше, че за разлика от Съединените щати не разполага ядрени оръжия извън границите си. САЩ съхраняват ядрени оръжия в бази в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. Вчера Украйна призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се противопостави на "ядрения шантаж" на Русия. Европейският съюз заплаши Минск с нови санкции, ако разполагането се осъществи, докато САЩ заявиха, че нямат "никакви индикации", че Москва възнамерява да използва ядрени оръжия в Украйна. "Украйна очаква ефективни действия за противодействие на ядрения шантаж на Кремъл от страна на Обединеното кралство, Китай, САЩ и Франция" като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на украинското външно министерство.

"Настояваме за тази цел незабавно да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН", добави то, като също така призова Г-7 и ЕС да окажат натиск върху Беларус, като го заплашат със "значителни последици", ако приеме руски ядрени оръжия на своя територия. Германия беше първата западна държава, която реагира на съобщението на Владимир Путин, като осъди този "нов опит за ядрено сплашване" от страна на Москва. "Няма да позволим на тези заплахи да ни отклонят от курса ни", заяви за АФП служител на германското външно министерство при условие за анонимност.

НАТО разкритикува "опасната и безотговорна ядрена реторика", като заяви, че "следи ситуацията отблизо". А ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел осъди "безотговорната ескалация и заплахата за европейската сигурност" и предупреди, че ЕС е "готов" да приеме нови санкции срещу Минск. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че на този етап няма нищо, което да накара САЩ "да променят (позицията си) относно стратегическото възпиране". По-рано вчера секретарят на украинския Съвет за сигурност Олексий Данилов заяви, че "Кремъл е взел Беларус за ядрен заложник" и че руското намерение представлява "стъпка към вътрешна дестабилизация на страната", която от 1994 г. се ръководи от Александър Лукашенко.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    47 14 Отговор
    е номер едно

    Коментиран от #6

  • 2 хаха

    63 8 Отговор
    Ай де стига вопли от вас подлоги. Като подарявате ядрени подводници на Автралия и като раздадхте ядрени оръжия на сульо и пульо не викахте, сега ревете.
  • 3 Русофил

    13 49 Отговор
    Тя гордостта на руснаците се спихна след "успехите" на най-голямата им гордост - армията.

    Коментиран от #28

  • 4 Българин

    37 4 Отговор
    Продължавайте с простотиите и ще видите стратегически в Северната Корея
  • 5 Бесен- _Язовец

    47 10 Отговор
    Ще разполага ядрено оръжие колкото си поиска и където си поиска, никой не е питал соросоидите дали може, Руската армия действа не иска разрешение.

    Коментиран от #15

  • 6 Русофил

    13 49 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    Русия е номер едно в: лъжите, престъпленията, корупцията, смъртността, външни тоалетни, кражбите
    и много други подобни. Руснаците не са създали нищо. Само са крали.

    Коментиран от #27

  • 7 СталиН

    41 5 Отговор
    САЩ са като херпес,веднъж имаш ли го никога не си отива
  • 8 да де

    38 6 Отговор
    Що бе нали на руснаците оръжията им били анимация, що сега западняците ревът?
  • 9 Професора

    39 6 Отговор
    НАТО в Европа е на колене руснаците скъсиха дистанцията с още 500 км времето за реакция на НАТО е под 10 секунди!

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НЕ разбрах

    43 7 Отговор
    Защо САЩ може да има ядрено оръжие на хиляди км. от тях из Европа, а Русия да не може в съседна страна??
  • 12 Кирчо

    25 3 Отговор
    Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реалист

    28 5 Отговор
    Проблема е друг, че руснаците гарантираха суверенитета на Беларус. Руснаците имат ядрено оръжие в Балтийско море и в Калинград от десетилетия, а сега пискат натовците защото е на територията на Беларус.

    Коментиран от #19

  • 15 Хахахаха

    11 26 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен- _Язовец":

    Ако руската армия беше мощна толкова, колкото е мощно НАТО всичко около Русия щеше да е във война. Русия е една от най-агресивните държави! Просто не е достатъчно силна да воюва, което я спира да воюва постоянно.

    Коментиран от #30

  • 16 Нурс

    8 21 Отговор
    Тоя нагъл лъжец, защо си мисли, че някой му вярва вече!? След няколко годинки Беларус , няма да я има а ще е част от руската кочина.....!
  • 17 Реално

    6 23 Отговор
    ... няма никакво значение. Путлер беше предупреден от НАТО какво ще последва, ако използва каквито и да било ядрени оръжия. На този етап кремълския фашист има две опции: да лае от безсилие като само плаши, или да ги използва и да разбере за колко време ще го сринат.

    Коментиран от #24

  • 18 горски

    23 7 Отговор
    Много лесно ще се накара Русия ,да не разполага ядрено оръжие в Беларус.
    Германия и Белгия например,заявяват ,че се отказват от американското оръжие на тяхна територия,и в знак на добра воля,очакват от Русия да не разполага такова в Беларус.
    Елегантно,миролюбиво,доброномерено....И ако Русия не се съгласи,то тогава наистина ще и страда репутацията.
  • 19 стоян

    6 20 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    До 14 ком - айде пак опорката със суверинитета - че кой иска да завладее тия блата бе - САЩ от 100 гд на са завладявали чужди територии бе другар за разлика от мордор

    Коментиран от #22

  • 20 Матей преображенски

    18 4 Отговор
    Подобно одумване е съвършено безсмислено,както и вменяване на някаква вина на РФ,която се бори с коварен противник.Тактическите ядрени оръжия дори не са толкова заразяващи местността,след употребата им фоновата радиоактивност спада за кратко време ,за разлика от обеднения уран,който нато възнамерява да употреби масирано в Украйна.Но тук не могат да си играят както им падне като в Сърбия,безнаказано,тъй като употребата на хиляди снаряди с уран се равнява на мръсна бомба.Точно за това Путин,по изричното желание на Лукашенко,разполага тактически ядрени средства в Белорусия,не че ще ги употреби немедлено,а за предупреждение.
  • 21 таман

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    колкото да се прекръстим за последно.
  • 22 Така е

    24 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    ФАЩ директно само бомбят кафявите хора и техните колиби и точат чуждите ресурси. Обричат хората там на демократичен глад и мизерия.
  • 23 Аааа,страх ли усещам

    18 4 Отговор
    Направо ужас в очите на западняците!Има защо да се плашите!Поляците ако не се вразумят,първи ще усетят силата на атома!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кресна

    16 5 Отговор
    Всичко може да се реши много бързо и много лесно ,Сащ се изнася от Украйна и Европа и проблемите свършват .Но държава която е свикнала само да краде и унищожава ,едва ли ще го направи .Бжежински ; Лошо е да си враг на Сащ защото те очакват санкции ,но още по лошо е да си приятел на Сащ защото те очаква само едно -смърт.Тези думи казват всичко за Сащ .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 НЕучуден

    4 4 Отговор
    Че те руснаците и сега имат ядрени оръжия по света, само че никой не знае къде са. Само, ако някъде се появи перископ може да се разбере
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Реалист

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Грантаджиев соросоид":

    Че те само това могат да ревът от НАТО за друго нямат капацитет.
  • 32 Очаквайте

    6 2 Отговор
    Русия разполага ядрени оръжия в Куба и Южна Америка, американците изпадат в страхова невроза, половината се самоубиват. Останалите също се самоубиват след като виждат в небето китайско хвърчило.
  • 33 Топър

    4 3 Отговор
    русия вече няма нищо с което да се гордее, браво путин унищожаваш отвътре тази държава тумор

    Коментиран от #36, #51

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Русофил

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Смотльо,":

    В нета има клипове как от друсането падат ченетата в Т-34 на руски пенсии на фронте. Голям смях.
    Е думнаха ги накрая.

    Коментиран от #38, #42

  • 36 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Топър":

    Избраха Париж за световна столица на боклука, колко е гордо да си французин:)
    Над Бундестага се развя знамето на ЛГБТ, колко е гордо да си германец:)
    Президента на САЩ се ръкува с невидими, губи се в Белия дом и пада от тротинетка, колко е гордо да си американец...стига да не си бял защото в САЩ само черните имат значение:)
    П.П. Пропуснах най голямата гордост на американците - маймунската шарка:)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Русофил":

    В нета има хиляди клипове как американци падат като зрели круши от крилата на самолетите за евакуация от Афганистан:)
  • 39 МАРА

    5 2 Отговор
    СТРАХ ЛИ ОЩЕ НЕЗНАЯТ КАКВО Е СТРАХ РУСИЯ СЕ СЪБУДИ
  • 40 Гандалф

    7 2 Отговор
    Да Русия не раполагаше атомни бомби никаде извън територията си.
    Обаче има едни шарлатани, крадци и империалисти от Нато, Сащ, Англия и слугите им от ЕС.
    Тази групичка от варвари напада всички и навсякъде. Граби, убива и плячкосва постоянно.
    Създава диктаторски и корумпирани режими във всяка държава кадето отидат.
    Наричат поробването демокрация.
    България също е под тяхно робство.
    Крадат ни здраво, а за да не умрем от глад ни дават кредити и купони(помощи от ЕС).
    Така ние сами нищо не правим и си копаем гроба лека полека и сядаме на кредитната игла здраво.
    Не случайно имаме корумпирана партия с името ГРОБ.
  • 41 Хахахаха

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен- _Язовец":

    НАТО никога няма да води такава война като Русия и Украйна! НАТО дава оръжие на Украйна за войната там, но НАТО никога няма да води такава война! Другар, ти мислиш че една война е спечелена, след като си дал 200 хиляди жертви или 1 млн жертви? Това ли е спечелване на война? НАТО никога нямаше да води война с танкове, гаубици и гранати и автомати. НАТО има самолети, ракети, бомбардировачи и така нататък! Но все пак НАТО е възпиращ съюз и това си личи много ясно с въздържането да се включи във войната. Ако се бяха включили, войната щеше да ескалира. Но може и това да се случи, ако Путин направи грешка.

    Коментиран от #44, #52

  • 42 123

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Русофил":

    На краварите не само ченетата им паднаха, ами и сърцата им слязоха в петите щом зърнаха китайския балон
  • 43 Ице

    7 1 Отговор
    Русия осъзна грешката си и се поправи. Подражава на америте. Интересно защо америте не се радват, че са спечелили някой да им подражава? :)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хахахаха

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "Да ама не":

    А ти от къде знаеш, какви са били целите на НАТО и САЩ в Афганистан? Може би са стигнали целите и си тръгнаха? Те показаха какво е свобода, посяха семето. Афганистанците сами ще се върнат при САЩ и ЕС! А в Югославия, какво? Спряха ли избиването в Сребреница и други места? Сега там е мир нали? А и не съм чул щат в Америка да се казва Косово! Докато Русия иска да си присвоява територии! А НАТО изобщо не ги е страх от руската армия. Те вече цяла година се смеят с нея. Ако все пак наричаш затворниците и мобилизираните цивилни, армия!

    Коментиран от #49

  • 46 Мишел

    0 1 Отговор
    Ройтерс:"Не е ясно колко тактически ядрени оръжия има Русия."
    През 2017 имаше лавина от съобщения и анализи в медии на САЩ "В Русия е разпечатан склад с над 15 000 броя годни за употреба бойни глави на тактическо ядрено оръжие, наследени от СССР "
    През 2020- 2021 имаше анализ, в ? Military Watch magazine за състоянието на въоръжението с ТЯО на НатО и Русия. Бяха дадени данни за НатО - в Европа около 220 бр., в САЩ още 200. За Русия - между 2600 и 5000.
  • 47 Стратега

    6 2 Отговор
    Това значи, че Белгия, Германия, Италия, Нидерландия, където са разместени сто американски ядрени бойни глави са ядрени заложници на САЩ! Нали говорят за мир тези от САЩ?
  • 48 баце

    2 2 Отговор
    Споко, няма да е само Беларус. Ще дадат малко тактически ядрени оръжия на Иран, Сирия и други дето имат да си връщат на Кой
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сър Пичук

    2 0 Отговор
    По времето на Варшавския договор в България имаше съветско ядрено оръжие. Охраняваше се от руска част и там българи не можеха да припарят.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 АМИ СЕГА.......!?!?!

    1 1 Отговор
    Досега Русия се гордееше, че не разполага ядрени оръжия извън границите си...............А САЩисаните ДОСЕГА СЕ ГОРДЕЕХА С ТОВА.!!!
  • 54 БЯЛА РУСИЯ НЕ Е ИЗВЪН РУСИЯ

    1 1 Отговор
    ТЯ СИ Е В РУСИЯ ОТ МИЛИАРДИ ГОДИНИ !
  • 55 ЗАПАДА ЩЕ СВИКНЕ С ИЗНАСЯНЕТО НА АТОМИ !

    0 1 Отговор
    РУСИЯ КАК СВИКНА !?
  • 56 КОЙТО ПОИСКА ЩЕ ПОЛУЧИ ЯДРА ОТ РУСИЯ

    1 0 Отговор
    И ТО ВЕДНАГА - КУБА ВЕЧЕ Е ПРАТИЛА ПРОШЕНИЕ !
  • 57 666666

    2 0 Отговор
    Щом краварите могат да разполагат всякакви оръжия и армия около Русия ,значи и тя може.Дори закъсня с 10 години.
  • 58 НЕ Е ВЯРНО ЧЕ СЕ ГОРДЕЕШЕ !

    1 0 Отговор
    СЪЧИНЯВАТЕ ГЛУПОСТИ !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: