Отидете към основна версия

1 639 3

Кражбата на тайвански дипломатически съюзници от страна на Китай разкрива користните му цели

  • тайван-
  • китай-
  • дипломатически съюзник-
  • хондурас-
  • сащ-
  • латинска амрерика-
  • инфраструктура

Към момента Тайван има 13 официални дипломатически съюзници

След дипломатическото разделение между Хондурас и Тайван, няколко тайвански учени дадоха интересни становища за причините, поради които Тайван продължава да губи съюзници в полза на Пекин.

Професор Чарлз Ву от катедрата Дипломация към Националния университет Ченгчи смята, че страни от Латинска Америка като бившите съюзници Никарагуа и Хондурас отчасти вероятно обръщат гръб на Тайван за сметка на Китай, защото Пекин използва тяхната нужда от инфраструктура.

Китайските програми за подпомагане на инфраструктурата винаги са били привлекателни за нации, които се нуждаят от подкрепа, но не могат да изплатят дълговете си в краткосрочен план, което позволява на Пекин да открадне дипломатически съюзници от Тайван.

Макар и привидно привлекателна на повърхността, помощта от Китай може стратегически да има негативни последици в дългосрочен план.

След като дългът вече не е в полза на Китай, оказваната от него подкрепа може рязко да спре, оставяйки страните да поемат цялата тежест сами, това заяви професор Ву.

Су Дзъ-юн – научен сътрудник във финансирания от правителството на Тайван Институт за изследване на националната отбрана и сигурност, видя прекъсването на дипломатическите връзки като ключов проблем за САЩ.

Той заяви, че новосъздадените отношения между Хондурас и Китай ще повлияят на плановете на САЩ в Латинска Америка, защото биха могли да продължат тенденцията САЩ бавно да губят влиянието си в собствения си „заден двор“.

Друг тайвански академик, който пожела да остане анонимен, каза, че преминаването на страни от Латинска Америка като Никарагуа и Хондурас към Китай показва, че Законът за международната инициатива за защита и укрепване на тайванските съюзници всъщност не работи.

Законът бе приет на 26 март 2020 от САЩ, за да засили връзките на Тайван, като същевременно насърчава другите съюзници и международни органи да стабилизират както официалните, така и неофициалните си отношения с островната държава.

Чен Ших-мин, доцент по политически науки в Националния тайвански университет, е на мнение, че моментът за преминаване на страната на Пекин на Хондурас далеч не случаен – случва се точно преди Цай Ин-уен да тръгне към планираните официални посещения в САЩ, Гватемала и Белиз на 29 март и преди визитата на бившия президент Ма Индзю в Китай на 27 март.

Чен заяви, че Пекин се възползва от ситуацията, за да сплаши Тайван.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини