Отидете към основна версия

1 688 10

74 души са убити в конфликт между фермери и скотовъдци в Нигерия

  • насилие в нигерия-
  • нигерия-
  • убити-
  • размирици-
  • номади

Насилието се увеличи през последните години, тъй като нарастването на населението води до разширяване на площта, предназначена за земеделие, оставяйки по-малко земя, достъпна за паша на открито на стадата от добитък на номадите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 74 души бяха убити в нигерийския щат Бенуе при две отделни атаки от въоръжени мъже тази седмица, съобщиха местните власти и полицията в събота. Това са поредните сблъсъци в район, където насилието между скотовъдци и фермери е често срещано явление, предава Ройтерс.

Насилието се увеличи през последните години, тъй като нарастването на населението води до разширяване на площта, предназначена за земеделие, оставяйки по-малко земя, достъпна за паша на открито на стадата от добитък на номадите.

Президентът Мухамаду Бухари в изявление в събота осъди "скорошния пристъп на убийства в щата Бенуе, при които бяха убити десетки хора в общността на Умогиди" и нареди на силите за сигурност да засилят наблюдението в засегнатите райони.

Много подобни атаки в отдалечени части на Нигерия остават недокладвани, тъй като разположените нарядко сили за сигурност често реагират късно на сигналите за помощ от общностите.

Бенуе е един от щатите на Средния пояс на Нигерия, където преобладаващият мюсюлмански север се среща с предимно християнския юг.

Конкуренцията за ползването на земята е особено трудноразрешима в Средния пояс, където конфликтите между фермери и пастири често се припокриват с етнически и религиозни разделения.

В друг изблик на насилие въоръжени мъже отвлякоха най-малко 80 души в щата Замфара, гореща точка за отвличания за откуп от въоръжени банди, насочени към отдалечени села, казаха жители в събота.

Източник: Ройтерс

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини