Last news in Fakti

8 Април, 2023 20:41 1 684 10

74 души са убити в конфликт между фермери и скотовъдци в Нигерия

  • насилие в нигерия-
  • нигерия-
  • убити-
  • размирици-
  • номади

Насилието се увеличи през последните години, тъй като нарастването на населението води до разширяване на площта, предназначена за земеделие, оставяйки по-малко земя, достъпна за паша на открито на стадата от добитък на номадите

74 души са убити в конфликт между фермери и скотовъдци в Нигерия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 74 души бяха убити в нигерийския щат Бенуе при две отделни атаки от въоръжени мъже тази седмица, съобщиха местните власти и полицията в събота. Това са поредните сблъсъци в район, където насилието между скотовъдци и фермери е често срещано явление, предава Ройтерс.

Насилието се увеличи през последните години, тъй като нарастването на населението води до разширяване на площта, предназначена за земеделие, оставяйки по-малко земя, достъпна за паша на открито на стадата от добитък на номадите.

Президентът Мухамаду Бухари в изявление в събота осъди "скорошния пристъп на убийства в щата Бенуе, при които бяха убити десетки хора в общността на Умогиди" и нареди на силите за сигурност да засилят наблюдението в засегнатите райони.

Много подобни атаки в отдалечени части на Нигерия остават недокладвани, тъй като разположените нарядко сили за сигурност често реагират късно на сигналите за помощ от общностите.

Бенуе е един от щатите на Средния пояс на Нигерия, където преобладаващият мюсюлмански север се среща с предимно християнския юг.

Конкуренцията за ползването на земята е особено трудноразрешима в Средния пояс, където конфликтите между фермери и пастири често се припокриват с етнически и религиозни разделения.

В друг изблик на насилие въоръжени мъже отвлякоха най-малко 80 души в щата Замфара, гореща точка за отвличания за откуп от въоръжени банди, насочени към отдалечени села, казаха жители в събота.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пушкар

    3 4 Отговор
    Бум бум! Тлъб! Аррр! - един негър по-малко
  • 2 Aлфа Bълкът

    12 3 Отговор
    Скотовъдът не може ли да бъде и фермер?
    За един приятел питам
    г-жо Олга-Жаклин Нури Садик Ал Ахмед.

    Коментиран от #7

  • 3 Българин

    7 3 Отговор
    Скоро в нашите маали 😏

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЦРУ

    20 2 Отговор
    Нигерия страна от шеснайсетия свят и една огромна петролна бананова република с орки досгащи Китай и Индия по население пълно с мафия, бандити, крепхосни, фермери, скотовъдци, терористи, ислямисти, сепаратисти, воени геноциди, страна пълна с петрол колкото Венецуела и Саидитска Арабия а по пропаднали от остров граничещ с Антарктида

    Коментиран от #6

  • 6 Москвича

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    И телефонни измамници. Чат бот измамници, наводниха ютюб и соц мрежите.
  • 7 Съдията Дред

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Може, но там има племена от скотовъдци-номади. Ако не знаеш понятието, питай чичко си Гугъл

    Коментиран от #8

  • 8 Aлфа Bълкът

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Съдията Дред":

    Човекът от село ли ще учиш кое какво е!?
    Фермер е общо понятие и за животновъди и земеделци! Все едно е написано скотовъдци се биха с животновъди, Миньори се биха с рудничари, магазинери се биха с продавачи.
    Седи си в панелката гражданче расло в саксия и не се опитвай да ми даваш наклон на нивелира.
  • 9 Първия дипломат

    1 0 Отговор
    Сергей Лавров що не е отишъл да ги помири, нали са съюзници сега, единствените му съюзници от Африка и Арабия
  • 10 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Земята не им стига за изхранването на всички, но неконтролираното въдене продължава ударно. Нещо някой да нкаже за интелектуалното развитие? Имах някога зайци, които не можеха пък да спрат да ядат и трябваше да се внимава, за да не умрат от преяждане.