Отидете към основна версия

858 6

Тайван затяга връзките с Гватемала

  • тайван-
  • комунистически китай-
  • гватемала-
  • маи-
  • юнеско-
  • визита-
  • посещение

Цай Ин-уен посети дипломатическите си съюзници в Централна Америка

Президент Цай Ин-уен заяви, че желае дипломатическите връзки между Република Китай и Гватемала да продължат толкова, колкото е 3000-годишната култура на маите.

Като част от държавното си посещение в Гватемала, Цай беше на обиколка в Националния парк Тикал, който е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Придружена от президента на Гватемала и външния министър, Цай успя да посети редица забележителности с огромна историческа и културна стойност.

Президентът на Тайван заяви, че желае дипломатическите връзки между двете страни да продължат 3000 години, подобно на културата на маите в централноамериканската държава и използва своя профил във Facebook, за да призове тайванските граждани да посетят археологическия обект на маите в Гватемала.

„Националния парк Тикал беше използван като място за снимане на „Междузвездни войни“ и е най-известното място за културен туризъм в Гватемала“, пише тя.

Цай благодари на президента на Гватемала за организирането на пътуването и за това, че я е придружил по време на туристическата обиколка, което по нейни думи е показател за приятелството с Тайван.

Междувременно президентът на Гватемала също изрази своята позиция, а именно, че посещението на тайванския президент е послужило за затвърждаване на приятелските връзки между двете страни и очаква с нетърпение стартирането на директни полети между Тайпе и Гватемала през Лос Анджелис. Това допълнително ще сближи Латинска Америка с Тайван, тъй като ще позволи на хората от двете страни да се опозная все по-добре.

Тайванският президент посети и Белиз. Към момента Гватемала и Белиз са единствените дипломатически съюзници на островната държава в Централна Америка, след като Хондурас прекрати връзките си с Тайван в полза на комунистически Китай в края на миналия месец.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини