Last news in Fakti

8 Април, 2023 19:45 856 6

Тайван затяга връзките с Гватемала

  • тайван-
  • комунистически китай-
  • гватемала-
  • маи-
  • юнеско-
  • визита-
  • посещение

Цай Ин-уен посети дипломатическите си съюзници в Централна Америка

Президент Цай Ин-уен заяви, че желае дипломатическите връзки между Република Китай и Гватемала да продължат толкова, колкото е 3000-годишната култура на маите.

Като част от държавното си посещение в Гватемала, Цай беше на обиколка в Националния парк Тикал, който е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Придружена от президента на Гватемала и външния министър, Цай успя да посети редица забележителности с огромна историческа и културна стойност.

Президентът на Тайван заяви, че желае дипломатическите връзки между двете страни да продължат 3000 години, подобно на културата на маите в централноамериканската държава и използва своя профил във Facebook, за да призове тайванските граждани да посетят археологическия обект на маите в Гватемала.

„Националния парк Тикал беше използван като място за снимане на „Междузвездни войни“ и е най-известното място за културен туризъм в Гватемала“, пише тя.

Цай благодари на президента на Гватемала за организирането на пътуването и за това, че я е придружил по време на туристическата обиколка, което по нейни думи е показател за приятелството с Тайван.

Междувременно президентът на Гватемала също изрази своята позиция, а именно, че посещението на тайванския президент е послужило за затвърждаване на приятелските връзки между двете страни и очаква с нетърпение стартирането на директни полети между Тайпе и Гватемала през Лос Анджелис. Това допълнително ще сближи Латинска Америка с Тайван, тъй като ще позволи на хората от двете страни да се опозная все по-добре.

Тайванският президент посети и Белиз. Към момента Гватемала и Белиз са единствените дипломатически съюзници на островната държава в Централна Америка, след като Хондурас прекрати връзките си с Тайван в полза на комунистически Китай в края на миналия месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ??????

    5 1 Отговор
    Тайван затяга връзките с
    Гватемала

    Лаос затяга връзките с уругвай

    Тайланд затяга връзките с С

    Камбоджа затяга връзките с Чили
  • 2 Адам Хилтън

    6 1 Отговор
    Бананова република единни в робството си с друга Бананова република без банани - каква изненада?

    Коментиран от #4

  • 3 Мишел

    9 2 Отговор
    Междувременно Китай прекрати всякакви дипломатически контакти със САЩ. Това стана, след като САЩ заплашиха, че ще се намесят в защита на Тайван военно, със " санкционирана намеса".
  • 4 САЙГОН

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    ХАХАХ НА КОЛКО РАКИЯ СИ БЕ ТАЯ ВЕЧЕР ХАХ ТАЙВАН ИМА ЕДИН ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЖИЗНЕНИ СТАНДАРТИ В СВЕТА ИНАЧЕ БИЛИ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА ХАХАХХАХАХАХХА
  • 5 Голема каша

    4 1 Отговор
    Не е ли така?
  • 6 кой

    2 0 Отговор
    Ви написСтстиятаБеТайванФерълъкОтОтвъд окенали