Отидете към основна версия

913 18

Мая Санду призова гражданите да се включат в митинг "Европейска Молдова"

  • молдова-
  • президентката на молдова-
  • митинг в подкрепа на евроинтеграцията-
  • мая санду-
  • европейска молдова

"Митингът "Европейска Молдова" ще се проведе на 21 май на площада "Велико национално събрание". Да подкрепим заедно нашата обща мечта и да покажем на целия свят, че искаме да строим ЕС у дома", обърна се Санду към гражданите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдовската президентка Мая Санду призова привържениците на европейската интеграция да се включат в масова акция в Кишинев срещу водените от опозицията антиправителствени протести, предаде ТАСС.

"Митингът "Европейска Молдова" ще се проведе на 21 май на площада "Велико национално събрание". Да подкрепим заедно нашата обща мечта и да покажем на целия свят, че искаме да строим ЕС у дома", обърна се Санду към гражданите.

Тя допълни, че зад антиправителствените протести в страната вероятно стоят "престъпни групи", които са заинтересовани от дестабилизация и саботиране на процеса на интегриране на Молдова в ЕС. Санду призова проевропейските партии да се включат в предстоящия митинг и допълни, че възнамерява да обсъди предприемането на съвместни действия и с представители на гражданското общество и академичните кръгове. "Молдова е изправена пред важен исторически избор, сега нашето бъдеще е в наши ръце", подчерта президентката.

От лятото насам в редица молдовски градове се провеждат масови протестни акции на опозицията с настояване за оставката на Санду и за предсрочни парламентарни избори. Протестиращите обвиняват властите в неспособност за справяне с икономическата криза и влошаването на жизнения стандарт. Тази година инфлацияjd в страната надхвърли 30%, цените на газа се увеличиха седем пъти, а електроенергията поскъпна тройно. Опозицията е недоволна и от решението на властите да увеличат военните разходи и настояват за пренасочване на средства към социалната сфера.

Междувременно руското външно министерство коментира днешно изказване на заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана, че алиансът е готов да стигне толкова далеч в отношенията си с Молдова, колкото поиска Кишинев.

"Видяхме до какво доведе задълбочаващото се сътрудничество на някои държави с алианса и обещанията му за "подкрепа" пред лицето на "руската заплаха" - цветни революции, преврати, политическа нестабилност и икономическа криза. Това важи с особена сила за постсъветското пространство, което е своеобразен "полигон" за геополитическата конфронтация на НАТО с нашата страна. Изглежда, че това е съдбата и на Молдова", каза говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова. "Надяваме се, че в Молдова все още има политически сили, които са способни да осъзнаят, че сближаването с НАТО е свързано със загуба на суверенитет и че необузданото разширяване на алианса не е нищо повече от продължение на неоколониалните традиции на Запада", допълни говорителката.

Източник: ТАСС

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини