Отидете към основна версия

1 155 18

Димитър Ковачевски: Северна Македония е фактор за стабилност

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • оон-
  • премиер

Премиерът на РСМ говори пред ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е направил обръщение към членовете на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, съобщи правителствената пресслужба в Скопие, предаде БТА.

Поздравявайки Швейцария за председателството ѝ на Съвета за сигурност на ООН, Ковачевски е заявил, че това е доказателство, че Швейцария е ангажирана с каузата за мир, мирното разрешаване на конфликти и с международното право.

"Повтаряно е многократно, а в нашия случай е потвърдено и на практика. Първият президент на страната - Киро Глигоров, осъществи мирното обявяване на независимост и международното утвърждаване на Северна Македония като независима и суверенна държава по време на трудните години на войни в района на бивша Югославия, с мъдрост, отговорност и ангажираност към мира. Във времена на война в най-близкото съседство ние имахме своя национална програма за мир, която задължително предполагаше осигуряване на вътрешен консенсус, но и тясно сътрудничество с ООН, както и с регионалните организации, преди всичко ОССЕ и ЕС. Разпространението на конфликта беше предотвратено, мирът и стабилността бяха запазени, като по този начин бяха спасени безброй животи и беше предотвратено ненужно разрушение. И още нещо много важно: създаде се доверие и бавно, но сигурно се развиваше културата на диалог като единствен начин за преодоляване и на най-сериозните предизвикателства", е заявил Ковачевски.

По думите му именно чрез открит диалог 30 години по-късно Северна Македония е пример за държава, която решава както вътрешни, така и междусъседски проблеми. От страна, която преди 30 години е приемала мироопазващи мисии, днес Северна Македония е фактор на стабилност и домакини на преговори между други държави, е казал още Ковачевски.

Ковачевски е първият премиер на Северна Македония, който говори пред Съвета за сигурност на ООН.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: