Last news in Fakti

4 Май, 2023 05:55 1 154 18

Димитър Ковачевски: Северна Македония е фактор за стабилност

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • оон-
  • премиер

Премиерът на РСМ говори пред ООН

Димитър Ковачевски: Северна Македония е фактор за стабилност - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е направил обръщение към членовете на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, съобщи правителствената пресслужба в Скопие, предаде БТА.

Поздравявайки Швейцария за председателството ѝ на Съвета за сигурност на ООН, Ковачевски е заявил, че това е доказателство, че Швейцария е ангажирана с каузата за мир, мирното разрешаване на конфликти и с международното право.

"Повтаряно е многократно, а в нашия случай е потвърдено и на практика. Първият президент на страната - Киро Глигоров, осъществи мирното обявяване на независимост и международното утвърждаване на Северна Македония като независима и суверенна държава по време на трудните години на войни в района на бивша Югославия, с мъдрост, отговорност и ангажираност към мира. Във времена на война в най-близкото съседство ние имахме своя национална програма за мир, която задължително предполагаше осигуряване на вътрешен консенсус, но и тясно сътрудничество с ООН, както и с регионалните организации, преди всичко ОССЕ и ЕС. Разпространението на конфликта беше предотвратено, мирът и стабилността бяха запазени, като по този начин бяха спасени безброй животи и беше предотвратено ненужно разрушение. И още нещо много важно: създаде се доверие и бавно, но сигурно се развиваше културата на диалог като единствен начин за преодоляване и на най-сериозните предизвикателства", е заявил Ковачевски.

По думите му именно чрез открит диалог 30 години по-късно Северна Македония е пример за държава, която решава както вътрешни, така и междусъседски проблеми. От страна, която преди 30 години е приемала мироопазващи мисии, днес Северна Македония е фактор на стабилност и домакини на преговори между други държави, е казал още Ковачевски.

Ковачевски е първият премиер на Северна Македония, който говори пред Съвета за сигурност на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    4 3 Отговор
    Имате още три статии за друга тема и пак да публикувате какво е казал Пригожин за украинската офанзива!
  • 2 Голям фактор сте

    24 0 Отговор
    Добре че ви дадохме танкове, и казахме на сърбите че ще ги ударим ако ви нападнат, добре че бяха хърватите да ги думкат че да не смеят да помислят да ви вземат, добре че бяха албанците да отворят казармите и да въоръжат Косово! Добре че бяха босненците да се изправят срещу сърбите!Добре че сърбите отказаха на гърците да ви поделят за 24 часа! Добре че ние искаме да ви има за да нямаме граница с крадливото албанско племе! По-добре е да живеем до просяци, отколкото до крадци! Българския ви ген не можете да го изкорените, най-бедни бяхте в Югославия, и сега сте най-бедни на балканите!Вашата стабилност бе това че всеки който иска да ви вземе, трябва да се бие с останалите! Ала Тито и Коминтерна са знаели какво да направят за да останат завинаги балканите като бомба със закъснител!
  • 3 Перо

    16 0 Отговор
    Статута си остава “измислена държава, без етническа нация”!
  • 4 Бъдещето на РСМ

    8 3 Отговор
    Измислените държави нямат никакво бъдеще, както показват събитията в Украйна, но не само. Други примери са Молдова (макар тя исторически да съществува преди Румъния), Беларус, Босна и Херцеговина. Те или ще бъдат поделени мирно или ще бъдат унищожени, когато се превърнат в марионетки на чужди сили. После пак ще бъдат поделени. Техен избор

    Коментиран от #6

  • 5 Дългият

    11 0 Отговор
    Тези хора няма ли да спрат да говорят глупости....изглежда им е хоби...
  • 6 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бъдещето на РСМ":

    СССР и тя е измислена Държава както Югославия...Разпадна се...сега наред е РФ...

    Коментиран от #7

  • 7 Опровержение

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Да, но Русия има вековна история, макар и имперска. Никоя от другите държави в СССР не е съществувала за повече от 30 години, с изключение на антична Армемния и стара Грузия. Така че, Русия винаги ще съществува, дори и РФ да се поразпадне. По-вероятно е Руската Федерация да понабъбне в съответствие с историческите традиции

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Пет пари

    7 0 Отговор
    Нито е фактор, нито има стабилност. Но поне признава, че Македония има от 30-ина години, от войната в Югославия.
  • 9 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Опровержение":

    Посочи ми къде в РФ се намират руснаците...има чуваши...има ингушети...има ескимоси....къде са руснаците в цялата карта...

    Коментиран от #13

  • 10 Гочо

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Опровержение":

    ...да заграбим нови територии...вековна практика на Освободителите...
  • 11 Тоя ме разсъни тазисутрин

    1 0 Отговор
    С това, че Северна Македония била някакъв "фактор".Ако изобщо може да се говори за фактор,то тя е фактор за Сръбско влияние, един пленен народ, от държава извършваща геноцид над него каквато е Сърбия.И всички техни "политици", "учени", "литератори", "общественици" са само част от върволицата на хранилка, хора продали се за пари, за да заличат славното минало на собствения си народ!
  • 12 Ква стабилност

    0 0 Отговор
    Вие сте за юготитовистката стабилност, бе
  • 13 Историк плюс

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Руската Империя е била голяма колкото СССР, + Финландия. Какво точно не ти е ясно
  • 14 Да,аааа

    0 0 Отговор
    Ковачевски, РСМ е пример за непризнаване на българската общност в държавата, която е оснавна народност
    в 21 век. Пример за насилственото и маниполативно налагане смяната на народността сред населението. Пример в потъпкване на човешки права, дискриминация, репресии срещу българите в държавата ви.
  • 15 Да,аааа

    1 0 Отговор
    Стево Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония
    Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви , че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро"".
    Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".
    Той подчерта, че държавите могат да просперират само ако използват собствените си ресурси.
    Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".
    В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.Словенският президент Борут Пахор подкрепи днес идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и просперитета в региона,.
  • 16 Да,аааа

    1 0 Отговор
    Стево „Коминтерна“ изплю камъчето - истинската история е заплаха и не трябва да бъде допускана дори и с цената на репресии"
  • 17 Да,аааа

    1 0 Отговор
    Ковачевски, РСМ е фактор за насаждане на омраза към българите дори и в Албания:"Министрите на външните работи на Северна Македония и Албания са объсдили „асимилирането“ на македонското население в Албания от страна на България
    На посещение в Скопие беше министърът за Европа и на външните работи на Албания, Олта Джачка. Tя проведе редица срещи с представители на държавното ръководство на Северна Македония, между които с външния министър Буяр Османи, с президента Стево Пендаровски, както и с президента на Събранието, Талат Джафери.
    .... Двамата получиха журналистически въпрос, какво предприемат двете страни по отношение на „оплакванията на македонците в Албания от тиха асимилация и натиск от страна на България“ и дали „Албания ще си затвори очите“ по този въпрос"
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: