Отидете към основна версия

4 907 27

Висока опасност от нова вълна на коронавируса

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вълна-
  • сащ-
  • учени-
  • предупреждение

За това предупредиха експерти Белия дом

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Белият дом получи предупреждение от експерти в областта на вирусологията и имунологията за вероятността от нова вълна на коронавирус в САЩ, сравнима с избухването на заболяването, причинено от варианта Омикрон, съобщи The Washington Post.

Представители на американската администрация са обсъдили въпроса с около 10 водещи експерти в областта на вирусологията, имунологията и други области на научното познание. Експертите представиха доклада пред Белия дом по-рано през пролетта, когато администрацията разработваше инициативи, насочени към осигуряване на дългосрочна защита срещу пандемията, припомня вестникът. Те обсъдиха възможността за мутации във вируса, които биха му позволили да преодолее защитата на ваксина. Експертите се съгласиха, че през следващите две години, с вероятност от 20%, в Съединените щати може да възникне мащабно огнище на болестта. Един от учените направи по-тревожна прогноза: вълна, подобна на тази, причинена от щама Omicron, може да се случи в САЩ с 40% вероятност.

„Никой не казва, че вероятността е нула. И никой не казва 80%. Това е повече от безкрайно малък шанс и в никакъв случай не е сигурен“, казва пред изданието Дан Барух, имунолог и вирусолог от Харвардското медицинско училище. които взеха участие в срещата.

„Това, което повечето хора не разбират, е, че вирусът няма да изчезне“, каза ученият Ерик Топол, посочвайки възможността за разпространение на нов вариант на коронавируса. Според него това ще се случи, "ако се зарази човек с отслабена имунна система", след което минава инкубационен период, еволюцията на вируса се ускорява и новият вариант започва да се разпространява. „Остава да се види дали ще бъде по-патогенен, по-вирулентен <...> или ще причини по-сериозно заболяване. Но може да доведе до повече предаване на вируса“, ​​добави той.

Друг изследовател, Тревър Бедфорд, компютърен биолог от Сиатъл, отбеляза, че разбира защо Световната здравна организация обяви края на извънредното положение на COVID-19, което е в сила от 2020 г. в света и защо Съединените щати решиха да отменят състоянието на извънредно положение от 11 май, но добави, че светът навлиза в нов етап в борбата с коронавируса. „Дори пандемията да приключи, ендемичният ковид ще продължи да бъде основен проблем за общественото здраве“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.

Свързани новини