Отидете към основна версия

3 134 38

След 23 години френски президент заминава на ключова визита в Германия

  • макрон-
  • франция-
  • германия-
  • визита

Сближаване на позиции

Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон ще направи държавна визита в Германия от 2 до 4 юли, първото подобно посещение на френски държавен глава от 2000 г. насам, съобщи днес германското президентство, цитирано от Франс прес.

„Това конкретно събитие бележи началото на нова глава в приятелството, което обединява двете страни от десетилетия“, пише в изявление на президентството, цитирано от БТА.

„Чрез това държавно посещение президентът Макрон отдава почит на близкото приятелство, което свързва нашите две страни по повод 60-ата годишнина от Елисейския договор“, подписан на 22 януари 1963 г. от Шарл де Гол и Конрад Аденауер, добави германското президентство.

„Заедно френският президент и германският му колега (Франк-Валтер) Щайнмайер ще посетят няколко германски провинции и по този начин ще подчертаят уникалните отношения между нашите държави, нашите граждани и по-специално германската и френската младеж“, посочи германското президентство.

„Това ще бъде първото държавно посещение на френски президент в Германия от 2000 г. насам“, подчертава Елисейският дворец, цитиран в прессъобщението на германското президентство.

„Тази чест, оказана на президента на Франция, ще отбележи нов етап във френско-германското приятелство", допълва канцеларията на германския президент.

Държавното посещение на Еманюел Макрон се обявява след месеци на търкания между Париж и Берлин по множество теми, от ядрената енергия до емисиите на въглероден диоксид от автомобилите, през отношенията с Вашингтон и европейската отбрана.

Германската външна министърка Аналена Бербок ще бъде в Париж утре и в сряда. Министърката ще бъде приета утре от Макрон, преди да присъства на заседание на френския министерски съвет на следващия ден.

Френската външна министърка Катрин Колона пък се очаква в Берлин в четвъртък за разговори с външните министри на Германия, Йордания и Египет за ситуацията в Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: