Отидете към основна версия

2 042 55

Иран: Сигурността в Залива е възможна без намесата на САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • персийски залив-
  • сигурност

Необходимо е единстевно сътрудничество между страните от региона, заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери

Иран смята, че е възможно да се гарантира сигурността на Залива в сътрудничество с другите страни от региона, без намесата на САЩ, които неотдавна засилиха присъствието си в тази стратегическа зона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ислямска република Иран и страните в южната част на Персийския залив са способни да сътрудничат, за да осигурят морската сигурност в този район", заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери.

Той направи това изявление по време на церемония близо до зоната на Ормузкия проток, няколко дни след като САЩ съобщиха за засилване на тяхната отбранителна позиция в Залива. Командващият Пети американски флот, базиран в Бахрейн, и неговите британски и френски колеги преминаха на борда на американския ескадрен миненосец "Пол Хамилтън" в пролива, за да покажат тяхната бдителност няколко дни след задържането от Иран на търговски кораби в зоната, сред които и петролен танкер под флага на Маршаловите острови, насочен за САЩ.

Днес военноморските сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция разпространиха снимки на американски военни кораби, като казаха, че наблюдават тяхното придвижване.

"Нямаме нужда от чужденци, за да гарантират сигурността в регионални води", подчерта Багери днес. Церемонията, на която той говори, беше за отпразнуване на завръщане на два ирански военни кораба след осеммесечна мисия, отвела ги чак до Бразилия.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.

Свързани новини