Отидете към основна версия

651 3

Престрелки в Судан въпреки сключеното примирие

  • судан-
  • война-
  • примирие-
  • хартум-
  • престрелки

Войната, която започна на 15 април, е принудила повече от 1 милион суданци да напуснат домовете си

Източник: БГНЕС

Продължават спорадичните престрелки и въздушните удари в Хартум, Судан, дори след сключването на едноседмично примирие между враждуващите фракции в събота, според информация от "Ройтерс".

Жители на суданската столица съобщават на "Би Би Си", че паравоенните Сили за бърза подкрепа се опитват да превземат военновъздушна база близо до Хартум. Има съобщения и за сражения в Омдурман, въпреки че и двете страни потвърждават днес своето желание да спазват примирието.

Съгласно постигнатите споразумения в саудитския град Джеда с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, огънят трябва да бъде прекратен в понеделник вечерта. Армията и силите на генерал Дагало трябва да осигурят безпрепятствен достъп на населението до хуманитарна помощ при наблюдението на посредничещите сили.

Войната, която започна на 15 април, е принудила повече от 1 милион суданци да напуснат домовете си, от които четвърт милион са принудени да се установят в съседни държави. Според Световната здравна организация има потвърдени смъртни случаи на 700 души, но се предполага, че истинският брой на жертвите е значително по-висок, пише БНР.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини