Отидете към основна версия

3 400 14

Ясна е причината за зелените води във Венеция

  • италия-
  • венеция-
  • зелена вода-
  • канале гранде

Става въпрос за контрастно вещество, което най-често се използва за диагностициране на очни оплаквания. Флуоресцеинът се инжектира във венозната система, откъдето попада в кръвоносните съдове на окото. Венецианската полиция каза в понеделник, че тече разследване и се подозират акции на екоактивисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Веществото, което оцвети Канале Гранде на Венеция в ярко зелено в неделя, вече е идентифицирано. Това съобщава в понеделник АНСА, като цитира експерти.

Става въпрос за контрастно вещество, което най-често се използва за диагностициране на очни оплаквания.

Флуоресцеинът се инжектира във венозната система, откъдето попада в кръвоносните съдове на окото.

Венецианската полиция каза в понеделник, че тече разследване и се подозират акции на екоактивисти.

Не за първи път Канале Гранде позеленява.

През 1968 г. аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру боядисва водите на Канале Гранде на Венеция в зелено с флуоресцентно багрило по време на 34-то Венецианско биенале в трик за насърчаване на екологичното съзнание.

Не за първи път тази години екоактивисти правят акции в Италия, които завършват с вандалски прояви срещу различни знакови обекти.

През април, трима активисти от организацията за борба с климатичните промени Last Generation изсипаха черна течност на растителна основа в емблематичния фонтан от 17-и век, известен на римляните като La Barcaccia, преди да бъдат изведени от полицията.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: