Отидете към основна версия

2 011 29

Украйна може да стане значителен износител на газ за ЕС до 2027г.

  • украйна-
  • газ-
  • нефтогаз-
  • износител

Заяви главният изпълнителен директор на "Нафтогаз"

Източник: БГНЕС

Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на "Нафтогаз" на Украйна, прогнозира, че Украйна ще може да увеличи производството достатъчно, за да стане значителен износител на газ за Европейския съюз до 2027 г.

„Имаме амбицията да станем един от основните енергийни доставчици за континента след войната. Вярвам, че сме напълно способни да увеличим производството на газ достатъчно, за да покрием не само собствените си нужди, но и да бъдем значителен износител за ЕС до 2027 г. Руски газ там изобщо не трябва да има. Западът намалява потреблението на традиционна енергия, преминавайки към алтернативна“, каза Чернишов в интервю за НВ, съобщава "Укринформ" с позоваване на пресслужбата на "Нафтогаз".

Чернишов отбеляза, че Украйна също може да предостави на европейските партньори около 10 милиарда кубически метра за съхранение на газ в подземни хранилища. Според него украинските подземни хранилища са най-големите в Европа с капацитет над 31 милиарда кубически метра.

Както беше съобщено, "Нафтогаз" на Украйна възнамерява да увеличи производството на газ с 1 милиард кубически метра през 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: