Отидете към основна версия

1 203 12

Вучич: Ранени са 52 сърби в сблъсъците с косовската полиция

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • полиция-
  • вучич-
  • ранени-
  • сърби

Той сподели, че командирът на КейФОР за региона Изток е изразил разбиране за сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи

Източник: БГНЕС

Александър Вучич, президентът на Сърбия, информира, че в клиничния център в Северна Митровица са потърсили помощ 52 ранени сърби от Северно Косово, като броят на пострадалите вероятно е по-голям след сблъсъците в Звечан между протестиращи сърби, косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово, КейФОР, съобщи "Танюг".

Президентът, в извънредно обръщение към нацията, заяви, че не КейФОР е пречел на сърбите, а специалните части на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общините. Той сподели, че командирът на КейФОР за региона Изток е изразил разбиране за сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи.

Вучич посочи: "След това КейФОР поставя условие сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, защото техните албански полицаи ужасно се страхуват от присъстващите сърби, въпреки че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР".

Вчера жители на населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестантите се сблъскаха с полицията в община Звечан. Около 25 военни от КейФОР бяха ранени - 20 унгарци и 14 италианци, според ДПА. Войниците използваха сълзотворен газ и шокови бомби, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини