Last news in Fakti

30 Май, 2023 10:16 1 190 12

Вучич: Ранени са 52 сърби в сблъсъците с косовската полиция

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • полиция-
  • вучич-
  • ранени-
  • сърби

Той сподели, че командирът на КейФОР за региона Изток е изразил разбиране за сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи

Вучич: Ранени са 52 сърби в сблъсъците с косовската полиция - 1
Източник: БГНЕС

Александър Вучич, президентът на Сърбия, информира, че в клиничния център в Северна Митровица са потърсили помощ 52 ранени сърби от Северно Косово, като броят на пострадалите вероятно е по-голям след сблъсъците в Звечан между протестиращи сърби, косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово, КейФОР, съобщи "Танюг".

Президентът, в извънредно обръщение към нацията, заяви, че не КейФОР е пречел на сърбите, а специалните части на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общините. Той сподели, че командирът на КейФОР за региона Изток е изразил разбиране за сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи.

Вучич посочи: "След това КейФОР поставя условие сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, защото техните албански полицаи ужасно се страхуват от присъстващите сърби, въпреки че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР".

Вчера жители на населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестантите се сблъскаха с полицията в община Звечан. Около 25 военни от КейФОР бяха ранени - 20 унгарци и 14 италианци, според ДПА. Войниците използваха сълзотворен газ и шокови бомби, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те тва е нато

    5 1 Отговор
    Кво дори в косово а да американските интереси

    Коментиран от #6

  • 2 Френдли файър

    4 0 Отговор
    Тия с щитовете горкичките само стояха докато ги замерват и лупат с тояги. А тия дето лупаха с тояги. Другите отзад с камъните им почупиха главите хаха
  • 3 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Да ходим да копаем окопи на Сливница докато е време!
  • 4 Отвратително

    7 2 Отговор
    Тия шиптари се плодят като нашите цигани, въпросът е Хамерика чий го дири в Косово ?????

    Коментиран от #8

  • 5 Делю Хайдутин

    8 2 Отговор
    Гледах албанците с автомати срещу сръбски протестиращи с вдигнати ръце.
  • 6 Кво ти пречи?

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Те тва е нато":

    Сръбето май пак ке ядат попарата.Помним как мостовете на дунав и сава пропаднаха.И само те да беха.
  • 7 Казах

    3 2 Отговор
    Където има серви винаги има проблеми. От Хърватия ги изгониха и днес страната прилича на Швейцария. А Босна, Македония и Косово са страни от 3тия свят.
  • 8 Дими Р.

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Отвратително":

    Добър въпрос? Отговорът не е за тук, защото е дълъг и детайлен от 90-те години
  • 9 Едностранчиво Вучич

    2 0 Отговор
    Твърде едностранчиво!Първо споменава за 52 ранени сърби в клиничния център на Северна Митровица(с изцяло Сръбски персонал и без възможност да се провери доколко всички са ранени и какво е състоянието им), а после някак мимоходом за 34 ранени служители на КЕЙФОР(20 унгарци и 14 италианци).Питам се как така се раняват 34 въоръжени и екипирани мъже?Смятайте какво е било срещу тях.Всичко сочи предварителна подготовка, направа на запалителни бомби, и т.н.Къде другаде по света се посяга на международни мироопазващи сили?Какво е това?Тези хора не искат да живеят в мир и да спазват правила и закони!Това е съзнателно търсена от страна на сърбите провокация, но който търси намира....дано не си намерят каквото си търсят!

    Коментиран от #12

  • 10 Вирус

    0 0 Отговор
    Почна се гадни западняци начело с фащ
  • 11 Истината е

    2 0 Отговор
    Сръбски нелегални структури и паравоенни формирования, превърнати в престъпни групировки, атакуват косовската полиция, (мироопазващи) офицери на КФОР и журналисти. !
    Да, Вучич се учи на реваншизъм и да имитира и да копира Путин...!!
    Но Живеем в съвсем ново време когато Македония не е България, Косово не е Сърбия и Украйна, не е Русия, Молдова и Казахстан не са в Русия, но нито Путин, нито Вучич искат да признаят новите реалности в СВЕТА...!
    Путин е главния виновник, който започна и постави нов прецедент в Света и без да се съобрази с международното право и ООН, реши и обяви че няма украински народ и независима държава Украйна и нападна и започна война в Украйна, уж за да защити там рускоговорящото население. Вучич върви по същите стъпки на Путин, който е заинтересован да няма ЕС и да има дестабилизация, военно напрежение и размирици на Балканите и няма да е учудващо, ако скоро някой турски политик по примера на Путин обяви че някогашната "Източна Румелия", не е България, а че е откъсната и насилствено окупирана турска територия , където има турскоговорящо население...!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.