Отидете към основна версия

1 784 65

Парламентарен доклад обвини Марин льо Пен, че е свързана с Кремъл

  • марин льо пен-
  • франция-
  • путин

Провал за крайната десница

Снимка: БГНЕС

След шестмесечно разследване и повече от 50 изслушвания междупартийното парламентарно разследване установи, че партията "Национален сбор" (RN) на крайнодесния политик Марин льо Пен, известна преди като "Национален сбор", е служила като "комуникационен канал" на руската власт във Франция.

Марин льо Пен е подкрепяла незаконното анексиране на Крим от страна на Москва, се посочва в доклада, който изтече в медиите.

Крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен, обвинена в близост до Кремъл, се надяваше да изчисти името си, като създаде парламентарно разследване за разследване на чуждестранна намеса във френската политика.

Но проектодокладът за констатациите на комисията, който изтече в пресата тази седмица, показва, че този ход се е обърнал зрелищно, като вместо това е установено, че политическите позиции на Льо Пен понякога повтарят "официалния език на режима на Путин", обобщи АФП.

Текстът, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, беше приет в четвъртък с единадесет гласа срещу пет - за ужас на председателя и инициатора на разследването, депутата от "Национален сбор" Жан-Филип Танги, който веднага отхвърли процеса като "фарс".

Гласуването се състоя само няколко дни след като Льо Пен беше разпитана от членовете на разследването, като се закле под клетва, че не е имала връзки с Кремъл, като същевременно потвърди подкрепата си за превземането на Крим от Москва - което тя нарече "повторно присъединяване".

Тази подкрепа е "видимо оценена в Москва", пише докладчикът на доклада Констанс льо Грип, като отбелязва, че руската преса е отразила широко интервюто на крайнодесния лидер от 24 май, "повтаряйки с голямо задоволство твърдението, според тях потвърдено от Марин Льо Пен, че Крим е и винаги е бил руски".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: