Отидете към основна версия

829 2

Учители от цяла Румъния излизат отново на улиците в знак на протест

  • румъния-
  • протест-
  • учители-
  • образование-
  • заплащане

Демонстрацията е планирана да се проведе в Букурещ в четвъртък или петък

Източник: БГНЕС

Учители от цяла Румъния ще излязат на улиците отново в знак на протест. Демонстрацията е планирана да се проведе в Букурещ в четвъртък или петък, според председателя на Федерацията на синдикатите в образованието, "Спиру Харет", Мариус Нистор. Той сподели тази информация след среща с министъра на образованието, Лиджия Дека.

Очаква се около 20 000 души да се включат в протеста. При това число, 15 000 учители са оттеглили своето участие от стачката, но по-голямата част от тях не са синдикални членове, посочи Нистор, цитиран от "Диджи24". Според него, стачката може да приключи, когато правителството предложи решение, което да бъде прието от учителите. Във връзка с възможното отлагане на изпитите поради настоящата ситуация, Мариус Нистор заяви: "Колкото по-продължителен е този трудов конфликт, толкова по-голям е рисковият фактор."

Относно прекратяването на стачката само по време на изпитите, председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" посочи, че Министерството на образованието може да предложи такова решение, но финалното решение е в ръцете на учителския колектив.

Той повтори исканията на учителите, включително увеличение на заплатите, законови гаранции за това и заплащане на начинаещите учители, равно на средната брутна работна заплата в страната. "Когато бъдат осигурени тези гаранции, нашите колеги ще вземат информирано решение", допълни той.

Междувременно Министерството на образованието на Румъния съобщи, че 10 000 учители са се отказали от участие в стачката след приемането на наредбата, предвиждаща увеличение на заплатите, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: