Отидете към основна версия

1 083 5

Съветът на ЕС ще обсъди дейностите, свързани с Шенгенското пространство

  • съвет на ес-
  • шенген-
  • ес

За следващите 12 месеца

Източник: Shutterstock

На днешното заседание в Люксембург, вътрешните министри на страните от ЕС ще обсъждат дейностите, свързани с Шенгенското пространство за следващите 12 месеца. По дневния ред е включено разглеждане на последния доклад на Европейската комисия за Шенген, където се подкрепя приемането на България и Румъния в европейското пространство без гранични проверки до края на годината. Освен това, министрите ще обсъждат общото състояние на Шенгенското пространство и приложението на безвизовите режими, като се фокусират върху нивото на незаконната миграция.

Предвидени са презентации на България и Румъния относно напредъка в проектите в областта на убежището, връщанията на незаконно пристигналите мигранти в ЕС и управлението на границите. Освен това, министрите ще разгледат предложени промени в правилата за миграцията и предоставянето на убежище, представени от Европейската комисия. Тези предложения включват въвеждането на обща процедура за предоставяне и отнемане на международна закрила, като се предвижда процедура на външните граници на ЕС за оценка на основателността и допустимостта на заявленията за закрила.

Също така, се очаква да бъдат променени правилата относно отговорността на държавите-членки за разглеждането на молби за убежище. Европейската комисия предлага въвеждане на "задължителна съпричастност" при финансирането на разходите, свързани с пребиваването на мигрантите, като се насърчава търсещите убежище да подават молба за закрила в първата държава, в която са влезли в ЕС, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.

Свързани новини