Отидете към основна версия

643 1

Румъния: Здравните работници излизат на предупредителна протестна акция

  • румъния-
  • здравни-
  • работници-
  • акция-
  • протестна

Днес, от 12:00 до 12:30 часа

Източник: БГНЕС

Днес, от 12:00 до 12:30 часа, здравните работници в Румъния ще проведат протестна акция, организирана от синдикалната Федерация "Здравна солидарност". Тя представлява предупредителен сигнал за национална стачка. Въпреки провеждането на акцията, дейността в медицинските заведения няма да бъде прекъсната през посочения времеви период. Протестът ще бъде символична демонстрация на недоволство срещу ниските заплати и недостатъчните надбавки, като ще се проведе в или пред сградата на съответната болница с участието на две категории служители - тези, които имат почивен ден, и тези, които са в обедна почивка,, предаде БТА.

Недоволните здравни работници планират и друга предупредителна протестна акция, която ще се проведе между 10:00 и 12:00 часа на 27 юни. В случай че техните искания не бъдат чути и правителството не предприеме мерки, на 1 юли здравните работници ще започнат обща стачка. Вече над 80 000 души са заявили, че ще подкрепят стачката.

На 8 юни хиляди здравни работници от цялата страна протестираха в Букурещ, изисквайки по-високи заплати и надбавки. Те искат цялостно прилагане на закона за заплащане за всички служители в системата, изчисляване на всички надбавки и дежурства въз основа на актуалната заплата, определяне на надбавката за храна спрямо текущата брутна минимална заплата в страната и други подобни мерки. В момента здравните работници получават 2,7 лея (1,08 лв.) на час за извънреден труд, докато медицинските сестри получават от 1,3 лея (0,52 ст.) до 1,7 лея (0,68 ст.) на час.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: