Отидете към основна версия

2 160 140

Молдова забрани проруската партия "Шор"

  • молдова-
  • шор-
  • партия-
  • забрана-
  • съд

Партията, ръководена от бизнесмена в изгнание,  Илан Шор, организира продължителни антиправителствени протести в страната

Източник: БГНЕС

Конституционният съд на Молдова обяви партията "Шор", която е известна с проруската си ориентация, за противоконституционна и наложи незабавна забрана върху дейността ѝ.

Партията, ръководена от бизнесмена в изгнание, Илан Шор, организира продължителни антиправителствени протести в Молдова. Шор, който в момента пребивава в Израел, е бил обвинен от Запада и Кишинев в опити да дестабилизира страната, а Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции срещу него.

Според решението на съда, партията бива забранена с момента на обявяването на решението. Министерството на правосъдието на Молдова ще създаде специална комисия, която ще завърши всички правни процедури за ликвидация на партията, цитира news.bg.

Депутатите, които представляват партията, ще запазят своите места в парламента на Молдова като независими народни представители, без възможност да се присъединят към други парламентарни групи.

Заместник-председателят на партия "Шор", Марина Таубер, определи процеса и съдебното решение като "срамни преживявания".

Партията отрече, че протестите, които организира, имат за цел дестабилизиране на Молдова или че са част от руска заплаха. Те възразиха срещу обвиненията, отправени от Мая Санду.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 69 гласа.

Свързани новини