Отидете към основна версия

987 3

ЕС предупреди, че ще наложи санкции на Косово

  • ес-
  • косово-
  • северно-
  • сърбия-
  • напрежение

Поради липсата на стъпки за намаляване на напрежението в северните косовски общини

Източник: БГНЕС

ЕС предупреждава, че ще наложи санкции на Косово поради липсата на стъпки за намаляване на напрежението в северните косовски общини. Санкциите включват замразяване на финансирането от програмите на ЕС, спиране на дейността на работните групи по споразумението за стабилизиране и асоцииране, както и на срещите на политическо равнище. Също така, проекти от фонда за инвестиции в Западните Балкани (относно Косово) няма да бъдат одобрявани.

Тези мерки са обратими, ако Косово предприеме необходимите стъпки за деескалация на ситуацията в северните общини. Протестите на косовските сърби в тези общини срещу албанските кметове, избрани на местните избори, са причина за нарастващото напрежение.

Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград–Прищина, Мирослав Лайчак, предложи редица мерки, включително оттегляне на новоизбраните албански кметове и специалните части на косовската полиция от общинските сгради, отблокиране на влизането на сръбски стоки в Косово и намаляване на готовността на военните сили на Сърбия. Той също така настоява за съдебно преследване на отговорните за насилието в северното Косово и за изявление от главната сръбска партия в Косово за участие в изборния процес.

ЕС е бил критикуван за пристрастие към Белград и недостатъчни действия спрямо Сърбия. Лайчак обаче отговаря, че изпълнява мандата си безпристрастно и че е бил критикуван и от двете страни.

Напрежението между Косово и Сърбия се задълбочи от 2008 г., когато Косово се отдели едностранно от Сърбия, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини