Отидете към основна версия

1 648 33

Скопие "оценява високо" подкрепата на САЩ в разширяването на ЕС

  • северна македония-
  • сащ-
  • европейски съюз-
  • буяр османи

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е осъществил срещи със заместник помощник-държавния секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар

Снимка: Уикипедия

По време на участието си във форума Дубровник 2023 министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е осъществил срещи със заместник помощник-държавния секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и с министъра на външните работи на Република Армения Арарат Мизорян, съобщават от министерството на външните работи в Скопие.

Фокус на разговорите с Ескобар е била актуалната ситуация в Западните Балкани, като Османи е запознал Ескобар с плана от 9 точки за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово, който той инициира в качеството си на председател на ОССЕ през 2023 г.

Като споделена стратегическа цел е била обсъдена необходимостта от ускоряване на процесите на европейска интеграция на Северна Македония и страните от региона.

"Процесът на разширяване на Европейския съюз е въпрос на сигурност и затова ускоряването на процесите на евроинтеграция на страните от Западните Балкани е от ключово значение за запазване на стабилността в нашия регион, но и в Европа като цяло. Оценявам високо продължаващата подкрепа от САЩ в тази посока, което е споделен стратегически интерес, но и гаранция за ограничаване на влиянието на трети страни", е посочил Османи.

На срещата е било обсъдено и развитието на двустранните отношения в рамките на Стратегическия диалог между САЩ и Северна Македония, "както и цялостната подкрепа за укрепването на демократичните институции, напредъка в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията".

С министъра на външните работи на Армения Арарат Мирзоян са били обсъдени предизвикателствата пред сигурността в Южен Кавказ и запазването на стабилността и подобряването на сигурността в региона с помощта на механизмите на ОССЕ.

"Ние сме готови да продължим тези усилия чрез съществуващите механизми и структури на ОССЕ, както и чрез нови идеи и инициативи, за да постигнем тези цели. Заставаме зад всяко усилие, което осигурява положителна динамика в подкрепа на прилагането на предварително договорени мерки и идентифициране на нови области в посока на стабилизиране. Подкрепям всички усилия, които водят до мир, и всички инициативи, които улесняват диалога, успокояват напрежението и укрепват доверието. Надявам се опитът на ОССЕ да бъде използван по-активно за сигурността на региона", е казал на срещата Османи, цитиран в съобщението.

В качеството си на председател на ОССЕ Османи посети Армения през април тази година.

По време на участието си на форума Дубровник 2030 Буяр Османи е осъществил двустранна среща и с с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо и с вицепремиера и министър на външните работи на Република България Мария Габриел.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: