Отидете към основна версия

2 002 11

Тежки преговори! Александър Вучич търси помощ за ситуацията в Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • еманюел макрон-
  • кейфор

Сръбският президент е помолил Макрон да положи допълнителни усилия Прищина да се върне към конкретните разговори възможно най-скоро, както и да спре да обезсмисля всички усилия, насочени към деескалация на ситуацията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че е разговарял по телефона с президента на Франция Еманюел Макрон, на когото е представил последиците от опасното развитие на ситуацията в Косово, съобщи Танюг, информира БТА.

Напрежението между Сърбия и нейната някогашна област продължава, откакто Косово се отдели едностранно и обяви независимост през 2008 г. Последната ескалация на напрежението бе породена от протестите на косовските сърби срещу встъпването в длъжност в края на май на етнически албански кметове в четирите общини, населени предимно със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. На един от протестите се стигна до сблъсъци между протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Вучич информира вчера, че е помолил Макрон да положи допълнителни усилия Прищина да се върне към “конкретните разговори възможно най-скоро, както и да спре да обезсмисля всички усилия, насочени към деескалация на ситуацията."

„Сега вече нескритото насилие, насочено срещу сърбите в Косово и Метохия, все по-очевидно премахва всякаква възможност за цивилизован разговор и подход за решаване на отворените въпроси“, написа Вучич в профила си в Инстаграм, като посочи, че както винаги е имал открит и сериозен разговор с Макрон.

Президентът на Сърбия съобщи също така, че е разговарял по телефона с италианския министър на външните работи Антонио Таяни, който е поискал Сърбия да направи всичко възможно, за да запази стабилността в региона.

Вучич написа в профила си в Инстаграм, че Таяни е подчертал, че Италия винаги е готова да окаже подкрепата си за мира.

„Договорихме се за нов телефонен разговор за следващата седмица и аз му благодарих за приятелството, както и за интереса и разбирането, които Италия, премиерът (Джорджа) Мелони и той лично имат към позициите на Сърбия“, добави Вучич.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: