Last news in Fakti

12 Юли, 2023 20:56 1 606 4

Александър Вучич: Сърбия ще разследва обвиненията на САЩ

  • сърбия-
  • сащ-
  • александър вучич-
  • александър вулин

Вулин, който е и ръководител на Движението на социалистите, преди това е заемал постовете на министър на отбраната и министър на вътрешните работи

Александър Вучич: Сърбия ще разследва обвиненията на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия ще разследва обвиненията, отправени от САЩ срещу ръководителя на нейната агенция за държавна сигурност, заяви президентът Александър Вучич в сряда, след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на проруски служител, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ санкционира Александър Вулин, директор на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА), като го обвини в подпомагане на Москва за "злонамерени" дейности в региона на Западните Балкани и връзки с търговец на оръжие и канал за трафик на наркотици.

"Мисля, че е много важно, ужасно важно е да проведем разследване“, каза Вучич пред репортери. "Александър Вулин не е санкциониран за някакви престъпления, корупция или каквото и да е, а заради позицията си за Руската федерация“, каза Вучич.

Вулин, който е и ръководител на Движението на социалистите и който преди това е заемал постовете на министър на отбраната и министър на вътрешните работи, е първият високопоставен сръбски служител, санкциониран от Съединените щати след като Вучич встъпи в длъжност през 2017г.

В изявление във вторник партията на Вулин обвини САЩ в "лъжи, изнасилване и изопачаване на истината“. В миналото Вулин, твърд привърженик на сръбския лидер Слободан Милошевич през 90-те години, е посещавал Русия и се е срещал с ръководители на нейните разузнавателни агенции. За последен път това стана през май, когато той присъства на конференция по сигурността там. През януари Вулин беше обвинен от група сръбски и проукраински активисти за участие в набирането на сърби да се бият за руската наемна армия "Вагнер" в Украйна.

През 2022 г. белградският всекидневник "Нова" цитира руския опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, който заяви, че той и членовете на руската опозиция са били подслушвани по време на срещата им в Белград и Вулин е предал стенограми от разговорите на Москва.

Въпреки че Белград многократно е осъждал нахлуването на Русия в Украйна, досега Сърбия отказва да се присъедини към международните санкции срещу Москва. Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз, но първо трябва да изкорени ширещата се корупция, организираната престъпност и да синхронизира външната си политика с тази на ЕС, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубаво са го направили

    10 3 Отговор
    Ей такива сръбчета бъркат кратунките на хората по Вардарска околия! Днес албанци и българи там, са се хванали гуша за гуша, в спор кои са повече мъкъдонци от другите! И едните и другите, твърдят че са потомци на Александър Велики! Обаче споменеш ли им че е бил колоездач, веднага ти отвръщат гордо,"те всички гърци са такива"?

    Коментиран от #2

  • 2 Гена

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хубаво са го направили":

    Сашо Мъкедончето е бил колоездач или колелоездач?
  • 3 , Да, Сърбия трябва

    9 1 Отговор
    Да синхронизира корупцията си
    С тази на ЕС, иначе как да я приемат.
  • 4 Сърбия е руска военна база.

    1 0 Отговор
    В Сърбия 90% са на страната на Русия, а Путин е техният идол.
Новини по държави: