Отидете към основна версия

738 6

Байдън изтъкна "стабилното" си приятелство с британския премиер

  • байдън-
  • сунак-
  • великобритания-
  • британски-
  • премиер-
  • крал чарлз

По-късно американският президент ще се срещне с крал Чарлз III

Източник: БГНЕС

Президентът на САЩ, Джо Байдън, изтъкна „стабилно“ приятелство с най-близкия съюзник на Вашингтон - Великобритания, в понеделник, след като посети кабинета на министър-председателя, Риши Сунак, в Лондон за разговори, свързани с планираната среща на върха на НАТО, предаде "Ройтерс".

Байдън кацна в Лондон късно в неделя, за да започне пътуване до три държави, включително Литва за срещата на върха на НАТО, на която съюзниците имат за цел да покажат солидарност с Украйна срещу инвазията на Русия, въпреки че все още не приемат Киев за член на алианса.

И двете страни омаловажаваха срещата на президента със Сунак, петата им за толкова месеци, описвайки я като продължение на дългогодишни дискусии, въпреки че това беше първото посещение на Байдън в кабинета на британския премиер на Даунинг стрийт като президент.

Байдън също трябва да се срещне с крал Чарлз III по-късно в понеделник. Очаква се те да обсъдят изменението на климата - кауза, която монархът отдавна прегръща.

„Страхотно е за нас да продължим разговорите си“, каза Сунак на Байдън, докато седяха в градината на Даунинг стрийт.

„Има много за какво да говорим“, отговори Байдън. „Връзката ни е стабилна като скала.“

Преди пътуването Байдън призова засега да се внимава с кампанията на Украйна за присъединяване към НАТО, като каза, че алиансът може да бъде въвлечен във войната с Русия поради пакта за взаимна отбрана на НАТО.

„Не мисля, че има единодушие в НАТО относно това дали Украйна да се присъедини към семейството на алианса сега, в този момент, по средата на война“, каза Байдън в интервю за CNN, излъчено в неделя.

Пътуването на Байдън идва няколко дни след като той се съгласи да изпрати касетъчни боеприпаси на САЩ в Украйна.

Такива боеприпаси са забранени от повече от 100 страни, включително Обединеното кралство, разглеждани като заплаха за цивилното население.

Русия, Украйна и Съединените щати не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на оръжия.

Сунак, попитан за касетъчните боеприпаси в събота, каза, че Великобритания е страна по конвенцията, която неодобрява използването им, и каза, че ще продължи да изпълнява своята роля в подкрепа на Украйна.

След срещата си със Сунак 80-годишният президент ще пътува до замъка Уиндзор, за да види 74-годишния крал, за да обсъдят как да помогнат за стимулиране на частните инвестиции за борба с изменението на климата, заплаха, която и двамата лидери казват, че е екзистенциална.

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати, Джейк Съливан, каза, че Байдън се надява да задълбочи отношенията си с британския монарх. По-рано Байдън похвали Чарлз за неговото лидерство по въпросите на климата.

Кралят ще приеме Байдън в замъка, където почетен караул ще отдаде кралски салют и ще бъде изпълнен националният химн на САЩ, съобщиха от канцеларията на краля.

Байдън и Чарлз – които не се познават добре – проведоха телефонен разговор по-рано тази година, който Съливан описа като „невероятно топъл“. Байдън присъства на погребението на покойната майка на краля, кралица Елизабет, миналата година, а първата дама, Джил Байдън, присъства на коронацията на новия крал.

Срещата им идва, когато Сунак е изправен пред критики заради ангажимента си към проблемите на околната среда.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: